По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на

...
По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на
Коментари Харесай

Изложба „Българските букви“ по случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий ще бъде открита на 11 май в ямболския Безистен

По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, сряда, в 11:00 часа ще бъде експонирана изложбата на Начално учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий „ Българските букви " в Културно-информационен център „ Безистен ". Събитието е проведено с поддръжката на Община Ямбол.

На изложбата ще бъдат показани тридесетте букви от кирилицата, направени на картон посредством цианотипия.

Това е фотографски развой, създаден през 1842 година от британския академик, астроном, химик и пробен фотограф Джон Хершел по време на проучванията му на стоманените соли и чувствителността им към светлината. Той смесил стоманен амониев цитрат и калиев ферицианид и следил смяната на тази примес по отношение на слънчевата светлина. Това, което се получава от бледожълтата примес, която след излагане на директна слънчева светлина се трансформира в наситено синьо..

Тази технология е в основата на лентовата / филмовата снимка.

Същевременно ще се организира и ателие по цианотопия навън - в обособените външни пространства на Безистена.

От 11:00 часа до 13:00 часа децата от учебното заведение и града ще могат да си изработят отпечатък на българска писмен знак посредством цианотопия благодарение на фотографа Стефан Каменов.

Учениците от 2 „ г " клас ще поднесат и празничен привет към своите родители. Словото ще бъде отдадено на патроните на учебното заведение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР