По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г.

...
По случай Деня на Европа на 9 май 2020 г.
Коментари Харесай

Посланиците на членките на ЕС у нас с видеопослание за Деня на Европа

По случай Деня на Европа на 9 май 2020 година посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, упълномощени в България, сътвориха особено видео, с цел да насочат взаимно обръщение към българския народ.

Във време, когато целият свят е изправен пред най-голямото предизвикателство от Втората международна война насам, общото обръщение акцентира същността на Европейския съюз, нашия съюз: мир, независимост и взаимност.

Видеоклипът, който стартира с думи на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, ще бъде оповестен в обществените медии на Министерството на външните работи и на посолствата на Европейския съюз в София.

Видеопосланието може да бъде забелязано през днешния ден след 10 ч на Facebook страницата на посолство на Ирландия.

Денят на Европа, празнуван на 9 май всяка година, е отдаден на мира и единството в Европа.

На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

В своя тирада през 1950 година в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя концепцията си за нова форма на политическо съдействие в Европа, която ще направи войната сред европейските нации немислима.

Неговата концепция е да се сътвори европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за основаване на сходна институция.

Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР