По случай 70-годишнината от основаването на Китайската народна република 90-годишната

...
По случай 70-годишнината от основаването на Китайската народна република 90-годишната
Коментари Харесай

Научните иновации са неспирен двигател за китайското развитие

По случай 70-годишнината от основаването на Китайската национална република 90-годишната носителка на Нобеловата премия за медицина Ту Йоуйоу бе удостоена с Орден на републиката. Ръководеният от нея екип, въз основата на достиженията на обичайна китайска медицина, откри способ за лекуване на малария с артемизин, с помощта на което милиони заболели от тази болест получават лекуване. Това е едно от значимите научни достижения на КНР от основаването ѝ преди 70 години, съобщи " Радио Китай ".

През този интервал, от изостанала в научно отношение, Китай се трансформира в световна мощ, която откри собствен път за софтуерни нововъведения, давайки подтик на икономическия напредък. И през днешния ден Китай е измежду водещите страни по фундаментални проучвания в химията, физиката и биологията. Постигнати бяха значими научно-технически триумфи в квантовата връзка, космонавтиката проучванията на Луната, ръководството и потреблението на спътници.

В момента конкурентни на международно равнище китайски компании като „ Алибаба ", „ Хуауей " и „ Тенсент " вършат пробиви в изкуствения разсъдък, 5G технологията, мобилните разплащания, високоскоростните железници, колите с нови сили и други авангардни научни и софтуерни области.

По проект до 2022 година Китай би трябвало да построи галактическа станция. Научно-изследователските развойни действия в страната способстват и за снабдяването със зърнени храни, енергийната сигурност, справяне с климатичните промени.

В бъдеще, следвайки трендовете в международното развиване, Китай ще се включи в международната мрежа за научно-изследователски нововъведения и ще продължи да способства за софтуерния прогрес в името на човешкото богатство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР