По случай 22 април, Световния ден на Земята и Ден

...
По случай 22 април, Световния ден на Земята и Ден
Коментари Харесай

Тихият океан не трябва да става депо за изхвърляне на замърсените ядрени води на Япония

По случай 22 април, Световния ден на Земята и Ден на правото, неправителствени организации за отбрана на околната среда организираха мероприятия в символ на митинг против японския проект за изхвърляне на нечистите нуклеарни води от „ Фукишима “ в морето. „ Грийнпийс “ също разгласява мнение преди няколко дни, в което осъди Токио в неизпълнението на интернационалното му обвързване за оценка на въздействието от изхвърлянето на нечистите води в океана.

Въпреки това, даже изправено пред съпротивата на интернационалната общественост, японското държавно управление към момента упорства за осъществяване на проекта за изхвърляне на нечистите води в морето, макар че Международната организация за атомна сила не е издала отчет за оценка. Ясутоши Нишимура, министър на стопанската система и индустрията на страната, акцентира на 20 април, че отводняването на морето ще стартира от края на пролетта и началото на лятото тази година. Ден по-късно Токийската електрическа компания разгласи, че подводният тунел за изхвърляне на нечистите нуклеарни води се чака да бъде приключен до края на юни и може да бъде пуснат в употреба през юли.

От световна позиция още няма казус за изхвърляне на нечисти нуклеарни води в морето. Аварията във „ Фукушима “, която се случи през 2011 година, е един от най-сериозните нуклеарни произшествия до момента в историята. Според първичните разбори нечистите нуклеарни води съдържат над 60 типа радиоактивни субстанции, които ще замърсят морската среда, ще се придвижват и натрупват по хранителната верига и в последна сметка ще увредят човешкото здраве и екологичната среда. В момента в АЕЦ „ Фукушима “ се съхраняват повече от 1,3 милиона тона нечисти води, като годишно това количество се усилва с над 100 тона. Според японския проект тези големи количества нечисти води ще бъдат изхвърляни в морето в продължение на 30 години, в случай че не и повече.

Изхвърлянето на нечистите нуклеарни води никога не е персонална работа на самата Япония, а Тихият океан не е хранилище за боклуци на страната. Океанът е публичен запас, от който зависят доста страни. Япония би трябвало да изхожда от справедлива и научна позиция и да употребява в действителност безвредни способи за справяне със нечистите нуклеарни води. Преди всички заинтригувани страни да потвърдят сигурността на оферти проект, Токио няма право да работи без позволение.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР