По-склонни да развият дълъг Covid-19 са хората, които са преживели

...
По-склонни да развият дълъг Covid-19 са хората, които са преживели
Коментари Харесай

Преболедувалите тежко, неваксинираните и хронично болните са по-застрашени от дълъг Covid

По-склонни да развият дълъг Covid-19 са хората, които са претърпели по-тежко болестта, изключително тези, които са били приети в болница или са имали потребност от интензивно лекуване. В рисковата група попадат и хората, които са имали остри или хронични здравословни проблеми преди вируса, неимунизираните, претърпелите мултисистемен инфекциозен синдром по време на или след болестта, както и тези със усложнен достъп до опазване на здравето и лекуване. Това изясни доктор Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина (БСИМ) във връзка началото на националната осведомителна акция " По-силни против Covid-19”, която се провежда от сдружението в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

" При подозрение за дълъг Covid-19 е нужно без отсрочване да се потърси лекарска помощ при общопрактикуващия доктор или експерт със съответната компетентност “, сподели доктор Цеков. Той напомни, че имунизациите дават голямо преимущество в отбраната на хора и цели общности против зараза и тежко протичане на болестта. Ваксинираните, които след това са се заразили, са по-склонни да бъдат безсимптомни спрямо неимунизираните.

Данните демонстрират, че вероятността при имунизираните да се наложи хоспитализация е над 70% по-малка . Напълно ваксинираните, при които има пробив във имунизацията, са с към 49% по-ниска възможност да развият признаци на дълготраен Covid-19 синдром от неимунизираните.

По последни данни на Центъра за надзор на заболявнията (CDC) на Съединени американски щати при 13.3% от преболедувалите вируса с пост-Covid той продължава един или повече месеца след заразяване. При 2.5% - три или повече месеца и при над 30% - шест и повече месеца измежду пациентите, които са били приети в болница.

Здравословните проблеми при дълъг Covid-19 са разнородни : кръвни съсиреци (тромбози), съдови, сърдечно-съдови, дихателни, хематологични, неврологични, бъбречни (остро увреждане на бъбреците, бъбречна недостатъчност), мускулно-скелетни проблеми, нарушено психологично здраве, главоболие, " мозъчна мъгла “. " Много от тези положения се срещат и при болести, разнообразни от Covid-19 и нито едно не е неповторимо за дълъг Covid-19, заради което той е сложен за диагностициране “, разяснява доктор Цеков.

При децата също се следи дълъг Covid, само че по-рядко (около 2%) . Срещаните при тях признаци са влошено физическо и психологично здраве четири или повече седмици след инфекцията със SARS-CoV-2. Проявите са най-вече тревога, уморяемост, главоболие, сърцетуптене, болки в мускулите, затруднена централизация и бодърствуване, алергичен ринит.

Проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Медицински университет – София показа данни, съгласно които в страни с невисок имунизационен обсег, каквато е Бълграия, смъртността е по-висока . Именно по тази причина, съгласно него, в случай че бяха изчакани обичйните периоди за клинични изпитвания на имунизациите, вредите за обществата, щяха да са свързани с висока смъртност , висока периодичност на тежко протичаща зараза с трайни последици, продължителна неработоспособност, изтощение на здравните системи, засягане на пациентите, изискващи непрекъснати и незабавни грижи, продължаващи ограничения вид локдаун с блокиране на стопанската система и висока периодичност на разновидности.

Националната осведомителна акция " По-силни против Covid-19” има за цел да увеличи информираността на обществото по отношение на SARS-CoV-2 и нуждата от имунизация против него, да отговори на най-често задаваните въпроси и да промени отношението към имунизацията.

В рамките на кампнията е основан анимиран видео клип, който ще се популяризира в обществените мрежи и медиите, както и ще се излъчва на екраните на метростанциите в София до края на месец юни.

Информация за акцията ще доближава до обществото и посредством специфичен радио спот. Изготвени са и осведомителни брошури, които ще се популяризират благодарение на общопрктикуващите лекари. Съдържанието на всички материали е в съгласие с Министерството на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР