По сигнал на Държавна агенция Национална сигурност са образувани досъдебни

...
По сигнал на Държавна агенция Национална сигурност са образувани досъдебни
Коментари Харесай

Гешев уведоми Захариева за двама руски дипломати, шпионирали у нас

По сигнал на Държавна организация " Национална сигурност " са формирани досъдебни производства за закононарушения против Република България по член 104, алинея 1 и член 109 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието е открито, че двама жители на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разследваща активност, несъвместима с дипломатическите връзки. Установено е още, че двамата съветски жители се употребяват с дипломатически имунитет, според Виенската спогодба за дипломатическите връзки. В тази връзка, на 22 март 2021 година, основният прокурор Иван Гешев уведоми публично министъра на външните работи Екатерина Захариева за откритото в хода на следствията, оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Междувременно стана ясно, че Русия ще предприеме ответни ограничения, в случай че България реши да изгони съветски дипломати.

Това съобщи през днешния ден пред публицисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

" Ако България предприеме вражески стъпки във връзка с Русия, то, естествено, тя би трябвало да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки ", сподели заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският министър председател Бойко Борисов, разяснявайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима чиновници на българското министерство на защитата и на българското военно разузнаване, измежду които има и съветска гражданка, по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, съобщи, че поради това дело ще би трябвало някои съветски дипломати да бъдат оповестени за личност нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България изиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекъснати всички спекулации по отношение на делото. Дипломатическото посланичество изрази убеденост, че " правосъдният развой ще бъде извършен на деполитизирана, безпристрастна и справедлива основа и при строгото съблюдаване на нормите на българското законодателство и на интернационалното право ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР