По-рано това лято 8500 американски писатели публикуваха открито писмо към

...
По-рано това лято 8500 американски писатели публикуваха открито писмо към
Коментари Харесай

OpenAI влиза в съдебна битка с американските писатели

По-рано това лято 8500 американски писатели разгласиха намерено писмо към OpenAI, основателите на чатбота, употребяващ генеративен AI модел ChatGPT. В него те призоваваха компанията да признае това, че са употребявали без позволение техните творби, с цел да образоват чатбота, да бъдат обезщетени за това и оттук-нататък да бъде желано категорично позволение за използването на труда им. По-късно комикът и публицист Сара Силвърман, дружно с сътрудниците си Кристофър Голдън и Ричард Кадри заведоха в американски съд каузи против Meta Platforms и OpenAI поради неразрешеното потребление на техния труд и нарушение на авторските права. По същите обвинявания бяха заведени каузи и от сътрудниците им Мона Ауад и Пол Трембли.

През тази седмица пристигна и отговора на OpenAI, които на собствен ред заведоха ответни искове към областен съд в окръг Северна Калифорния за това пет от шестте обвинявания, които им се предявяват да бъдат счетени за оскъдни. Става дума за обвиняванията в нарушаване на непокътнатите права, довело непряко до възползване от това, нарушение на DMCA, нечестна конкуренция, умишлена немарливост и нелегално замогване. Ако искът им успее, ход на делата ще бъде даден единствено по едно от обвиняванията – в директно нарушаване на авторските права. Що се отнася до последното, от OpenAI цитират правилото за почтена приложимост (fair use) в качеството му на юридически възможно.

„ Употребата на предпазен с авторски права материал от новатори по един трансформативен метод не нарушава тези права. Докато един създател би могъл да записва авторско право за книгата си, то „ статистическата информация “, обвързвана с периодичност на приложимост на дадени думи, синтактичните модели и тематичните маркери в тази книга не влизат в категорията на предпазени с изключителни права “, пишат OpenAI.

Компанията твърди, че употребява творбите само за да образова моделите за разпоредбите в основата на човешкия език, което съгласно тях, в последна сметка е за задачите на едно по-голямо положително.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР