По-рано тази година Китай започна да копае дупка от 10

...
По-рано тази година Китай започна да копае дупка от 10
Коментари Харесай

Защо Китай копае дупка с дълбочина 10 хил. метра до Кредната система?

По-рано тази година Китай стартира да копае дупка от 10 000 метра в Земята. Тя ще най-дълбоката, правена в миналото в страната. Разкопавайки 10 скални пласта, екипът се надява да доближи до скали от интервала Креда. Слоят, прочут като Системата Креда, който датира от преди 145 милиона години. Макар и готино единствено по себе си, има някои спекулации по отношение на главната цел на сондажа, макар че отговорът е много транспарантен.

Проектът може да се употребява за идентифициране на минерални запаси, както и да помогне за оценка на рисковете за околната среда като трусове и вулканични изригвания, съгласно Bloomberg.

Въпреки това Quanyou Liu от Пекинския университет в Китай, който е осведомен с плана, сподели пред New Scientist, че сондажът може да доближи още по-назад в предишното, достигайки до камбрийския интервал преди 541 до 485 милиона години. Там, в Таримския басейн, може да има петрол. Според Лиу задачата на сондажа е „ да се откри дали към момента има съществуване на петрол и газ в свръхдълбоките дълбочини “.

Това би имало смисъл, като се има поради, че планът се управлява от китайската National Petroleum Corp.

Според компанията дупката ще тества нови технологии за сондиране, както и ще ни помогне да научим за вътрешната конструкция на Земята. Дупката, въпреки и впечатляващо дълбока, няма да бъде най-дълбоката дупка, основана от индивида на Земята. Тази купа принадлежи на Колския свръхдълбок сондаж на Колския полуостров в северозападна Русия. Проектът, който обгръща интервала от 24 май 1970 година досега след разпадането на Съветския съюз, демонстрира, че най-дълбокият клон на дупката доближава 11 034 метра под морското ниво.

Екипът откри, че скалите надълбоко под Земята са доста по-влажни, в сравнение с са очаквали.

Преди сондажът да го открие, учените смятаха, че водата няма да проникне толкоз надълбоко в скалата. Те също са очаквали да открият пласт от базалт под гранита на континента, защото е по този начин в океанската кора. Вместо това те разкрили, че под магмения гранит има метаморфен гранит. Тъй като континенталната кора беше гранитна по целия път надолу, това беше доказателство за тектониката на плочите.

Теория, която стартира да се приема едвам неотдавна, когато започнаха да копаят сондажа.

Трудността на построяването на плана за сондиране може да се съпостави с огромен камион, който се движи по два тънки стоманени кабела.

Сун Джиншенг, учен в Китайската академия по инженерство, пред китайската държавна осведомителна организация Синхуа за последните китайски старания.

Земната кора на сушата е променлива. Средно е с дебелина към 30 километра, макар че под планински вериги може да доближи до 100 километра. Далеч сме от достигането на мантията на Земята.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР