По-рано се очаква да приключи този път изборният ден на

...
По-рано се очаква да приключи този път изборният ден на
Коментари Харесай

ЦИК разпореди: Без дългото броене на бюлетините и драскане ...

По-рано се чака да завърши този път изборният ден на 11 юли, в случай че всички машини работят обикновено. Секционните комисии (СИК) няма да броят на ръка бюлетини, защото при машинното гласоподаване излиза подготвена крайна разпечатка с имената на партиите и брой на подадените гласове за всяка от тях, изясни зам.-шефът на 17-а РИК за Пловдивска област Дарина Тодорова.

В случай че машината не даде разпечатка, бюлетините ще се броят, което забавя приключването. Попълва се и протоколът, което постоянно провокира разногласия, наново преброяване и поправи в протокола. При удачното машинно гласоподаване в протокола се вписват единствено някои данни - да вземем за пример брой на гласувалите.

Указанията по какъв начин се организира вотът, по какъв начин се одобряват протоколите и се засичат контролите бяха дадени от ЦИК на образованието, проведено в събота онлайн за районните комисии в страната.

Тази седмица пък ще се образоват секционните комисии, в които вземат участие общо близо 8000 членове, препоръчани от парламентарните партии.

В Пловдив за 459 СИК са избрани три дни - вторник, сряда и четвъртък. Обучението ще се организира в 13-а палата на панаира от 18 до 20 часа, като ще поканим и представител на компанията, доставила машините за повече уточнения, изясни ръководителят на 16-а РИК Спас Шуманов. Днес Районната комисия се мести в панаира в две покои. Телефоните, оповестени в уеб страницата за информация и сигнали на жителите, се резервират.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР