По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за прекратяване

...
По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за прекратяване
Коментари Харесай

ООН призова за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения месец Рамазан

По-рано през днешния ден Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани за преустановяване на огъня под формата на резолюция на територията на Ивицата Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан , съобщи „ Associated Press “.

Съединените щати се въздържаха от гласоподаване по резолюцията , която също по този начин съдържа искане за освобождението на всички заложници , взети в плен по време на изненадващата офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври в Южен Израел. Гласуването беше осъществено, откакто в петък Русия и Китай постановиха несъгласие на спонсорирана от Съединени американски щати резолюция , която предвиждаше да поддържа „ неотложно и трайно преустановяване на огъня “ в спора сред Израел и „ Хамас “.

От Съединени американски щати предизвестиха, че утвърдената през днешния ден резолюция може да навреди на договарянията за преустановяване на военните дейности, водени с посредничеството на Съединени американски щати, Египет и Катар, което пък на собствен ред усилва вероятността за ново несъгласие, този път от страна на Америка.

Резолюцията , препоръчана от 10-те определени членове на Съвета , е подкрепена от Русия и Китай, както и от Групата на 22-те арабски страни в Организация на обединените нации. В изказване, оповестено в петък вечерта от Групата на 22-те арабски страни в Организация на обединените нации, беше насочен апел към всички 15 членове на Съвета „ да работят единно и незабавно “ и да гласоподават в поддръжка на резолюцията, „ с цел да се спре кръвопролитието, да се резервира човешкият живот и да се предотвратят по-нататъшни премеждия и опустошения “.

Тъй като Рамазан завършва идващия месец, настояването за преустановяване на огъня ще трае единствено две седмици , макар че в плана се споделя, че паузата във военните дейности би трябвало да докара до „ трайно и стабилно преустановяване на огъня “. От началото на войната насам Съветът за сигурност одобри две резолюции по отношение на утежняването на филантропичната обстановка в Газа, само че в нито една от тях не се приканва за дефинитивно преустановяване на огъня.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа над 32 000 палестинци в Газа са починали по време на военните дейности. Ведомството не прецизира дали се касае за цивилни или  военни, само че твърди, че дамите и децата съставляват две трети от починалите. Понастоящем Газа е изправена и пред тежка филантропична рецесия , като в отчет на интернационален орган по въпросите, свързани с продоволствената сигурност, оповестен на 18 март, се предизвестява, че „ гладът е неминуем “ в северната част на Газа, както и че ескалацията на войната може да докара до последна форма на апетит , която ще засегне половината от популацията на територията.

Посланичката на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд съобщи пред Съвета в петък, че текстът на резолюцията „ не поддържа сензитивната дипломация в района “. Тя даже акцентира, това в действителност може да даде на „ Хамас “ опрощение да се отдръпна от по-мащабните договаряния.

„ Не бива да продължаваме напред с резолюция, която заплашва настоящите договаряния, “, сподели още Линда Томас-Грийнфийлд и предизвести, че в случай че дипломацията не бъде подкрепена, може още веднъж да се стигне до задънена улица .

Резолюцията отразява смяната в позицията на Съединени американски щати , които се оказаха в несъгласие с огромна част от света, защото даже съдружниците на Израел упорстват за абсолютно преустановяване на бойните дейности. В предходни резолюции Съединени американски щати тясно преплитаха апелите за преустановяване на огъня с настояванията за освобождение на израелските заложници в Газа. Тази резолюция, употребявайки дефиниция, която би могла да бъде разтълкувана многозначно, продължава да свързва двата въпроса, само че не толкоз изрично.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР