По-рано депутатите одобриха на първо четене Проектобюджетът е разчетен при

...
По-рано депутатите одобриха на първо четене Проектобюджетът е разчетен при
Коментари Харесай

При непроменена вноска от 8% бюджетът на НЗОК за 2023 г. расте с 911 млн. лева

По-рано депутатите утвърдиха на първо четене

Проектобюджетът е разчетен при настоящата наложителна здравноосигурителна вноска от 8 на 100.

В план-сметката на Здравната каса са заложени 7 027 213 600 лева доходи и прехвърляния. Общо разноските за 2023 година са в размер на 7 027 213 600 лева, което е с 910 908 700 лева повече по отношение на парите за Касата за предходната година, се показва в претекстовете. Здравноосигурителните доходи са в размер на 6 847 563 200 лева, от които 4 286 530 000 лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 2 561 033 2 00 лева са прехвърляния за здравно обезпечаване. Средствата за здравноосигурителни заплащания са в размер на 6 553 676 400 лева, което е нарастване с 821 605 300 лева по отношение на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 година

От неданъчни доходи - санкции, наказания и наказателни лихви за 2023 година - е планувано да постъпят 26,4 млн. лева, или с 3,2 млн. лева повече спрямо 2022 година

В бюджета на НЗОК за 2023 година са препоръчани разноски за личен състав в размер на 74,6 млн. лева Тази сума е по-голяма спрямо предходната година с 12,3 млн. лева За издръжката на административните действия по здравното обезпечаване за 2023 година се предлага да се изразходва сумата 35,2 млн. лева

Предвидени са прехвърляния от Министерството на здравеопазването за финансиране на разноските за лекарствени артикули - ваксини и действия по използването им по Закона за здравето в размер на 18,3 млн. лв; за действия за здравно неосигурени лица - в размер на 8,8 млн. лева.; за дейностите по отношение на лекуване на деца до 18-годишна възраст и на лица над 18-годишна възраст по текстове от Закона за здравето - в размер на 72,2 млн. лева, както и медицински произведения, помощни средства, съоръжения и уреди за хората с увреждания отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване в размер на 38 млн. лева Общо за 2023 година са планувани 153,3 млн. лева или с 46,7 млн. лева повече спрямо 2022 година

Заложените разноски за първична извънболнична здравна помощ са 452,6 млн. лева или с 88,9 млн. лева повече от 2022 година, показва Министерският съвет.

За профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) 455,7 млн. лева, или с 75,4 млн. лева повече от 2022 г.; за дентална помощ - 274,1 млн. лева, или с 34,3 млн. лева повече от 2022 г.; за медико-диагностична активност 237,3 млн. лева, или с 30 млн. лева повече от 2022 година

Предвидените средства за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната и за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, и прилагани в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги, са в размер на 1 764,8 млн. лева, или с 249,3 млн. лева повече.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков уточни, че в проектобюджета е заложено уравновесено бюджетно салдо.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС разяснява, че парламентарната му група има своите запаси. Съществено ни тормози фактът, че в този бюджет, съпоставен с плана на служебното държавно управление, има понижение с близо 160 млн. лева в болничната помощ, което значи, че още веднъж няма да бъдат реализирани възнагражденията в написания народен контракт, изясни той. Бившият здравен министър заявява, че сред двете четения от неговата парламентарна група ще изискат смяна в Закона за здравното обезпечаване, обвързвана със заплащането на лекарствени артикули от НЗОК. Интересите на стоматолозите също трябвало да бъдат предпазени. Като цяло, с тези запаси ПГ на ГЕРБ-СДС ще поддържа оферти бюджет на Касата, приключи Ангелов.

Джевдет Чакъров разгласи, че Движение за права и свободи ще се въздържи, тъй като за следващ път не са заложени промени в НЗОК за тази година, няма наклонност за преструктуриране на бюджета в посока доболнична помощ, профилактика и предварителна защита. В същото време Движението ще поддържа увеличение на средствата за възнаграждение на медикаменти. Чакъров акцентира, че още веднъж няма ограничения за надзор на медицинските услуги, изключително на болничните, където отива най-големият паричен запас. Не са заложени и такива, които да доведат до понижаване % на доплащане от пациентите. Не е правилна позицията на сътрудници, че нарастването на бюджета на НЗОК ще даде опция да се усилят заплатите на лекари, медицински сестри и личен състав, разяснява още депутатът. Увеличението на разноските за т.г. не подсигурява увеличение на техните хонорари, като една от аргументите е, че доста малко лечебни заведения са подписали КТД.

В отговор министър Христо Хинков означи, че са наследени огромни диспропорции в бюджета на НЗОК. Според него е рисково да се вършат внезапни промени в потока на възнаграждение при доболничната и извънболничната помощ, тъй като има огромни талази от пациенти, които отиват в лечебните заведения. Голяма част от общия брой лечебни заведения са частни и при тях няма КТД, затова не знаем какви са междинните заплати на работещите в тях, обърна внимание министърът. По думите му е мъчно е да се реализиран равнищата на възнагражденията в Европейски Съюз с 8 % здравна вноска и постоянно ще има доплащания от пациенти. Но, акцентира Хинков, вършим всичко допустимо с въвеждането на централната здравно-информационна система да има по-добри резултати.

Георги Гьоков от " Българска социалистическа партия за България " акцентира, че бюджетът на Касата би трябвало да има за цел оптимално дейно ръководство на обществено-финансовия запас. Отново обаче, съгласно него, ограниченията са ориентирани към самата система на опазване на здравето, а не към увеличение на качеството на опазване на здравето. В системата няма удовлетворени - нито тези, които го дават, нито тези, които го употребяват, означи депутатът. Българска социалистическа партия няма да поддържа оферти бюджет, като счита, че съществени цели в опазването на здравето би трябвало да са демографското положение на нацията, решаването на казуса с аптечната помощ и други Гьоков разяснява още и че увеличените доходи са вследствие на нарастването на минималната работна заплата.

От " Възраждане " също не виждат заложени промени посредством проектосметката за Здравната каса, няма понижаване на доплащането от страна на пациентите, у нас те доплащат за здраве малко над 48 %. Отново главен акцент е нарастване на пътеките, което, по думите на Маргарита Генчева от " Възраждане ", без промени няма да докара до нищо положително. За следващ път ще получим още от същото, заключи тя. От парламентарната група ще се въздържат при първото гласоподаване, разгласи тя.

Андрей Чорбанов от " ИТН " също изрази противоречие с метода, по който са разпределени средствата. Бюджетът е закостенял, счита той. Има Такъв Народ имали доста запаси към него и ще упорстват за промени сред двете четения в съответни пера. Сумите за дентални действия не са огромен %, денталното здраве е от извънредно значение за здравния статус, даде образец Чорбанов и сподели, че Има Такъв Народ на първо четене няма да поддържа рамката на бюджета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР