По професия 53-годишната Теодора Димитрова от Петрич е готвач. Преди

...
По професия 53-годишната Теодора Димитрова от Петрич е готвач. Преди
Коментари Харесай

Безплатна ли е програмата за изграждане на стълбищни платформи за хора с увреждания?


По специалност 53-годишната Теодора Димитрова от Петрич е готвач. Преди 12 години я диагностицират с множествена склероза, получава 95% ТЕЛК и право на непозната помощ. 30-годишната ѝ щерка Симона Цветанова е със същата диагноза.

„ 2010 година ми сложиха диагноза множествена склероза и това фрапантно промени живота ми, тъй като съм спортистка и спортът значи всичко. Означаваше. От края на 2017 година се утежних и доста мъчно се придвижвам. Като би трябвало да излизам би трябвало наложително да има човек, който да ми оказва помощ “, описа Симона.

В момента и двете не работят, а по-голямата част от деня си прекарват сред четирите стени на дома си поради липса на налична среда. Асансьорът в постройката не стартира от партера, а от първия етаж, което затруднява напредването им.

„ Нашето жилище е на втория етаж, Слава Богу, имаме асансьор във входа, само че постоянно би трябвало да има човек с нас, който да ни помогне да излезем, да се качим в асансьора, да слезем по стъпалата и да стигнем до пред блока “, добави Теодора.

От другари схващат за Националната стратегия на общественото министерство за налична жилищна среда и персонална подвижност, която предлага създаване на безвъзмездни стълбищни платформи за хора в неравностойно състояние и вземат решение да аплайват. Оказва се обаче, че сами би трябвало да платят за правенето на капиталов план. Свързват се с една от компаниите изпълнителки, осъществила към 60 плана за последните три години на програмата.

Поддържах връзка с Галя Симеонова и ми сподели, че би трябвало да си платим плана – 1200 лв.. Те се ангажират единствено да се инсталира платформата. Финансират само самото оборудване, нас не ни подкрепят по никакъв метод. Ако планът не бъде утвърден, аз си оставам с един проект от архитекта “, изясни Теодора.

„ Гаранция не може да даде никой на 100%. Дори планът да бъде финансиран от програмата претендентът не може да бъде сигурен, че ще бъде утвърден “, съобщи служителят от компания, изготвяща капиталови планове Галя Симеонова.

Общият месечен приход от инвалидните пенсии и добавките на двете дами е под 1 000 лв..

„ Тези пари не стигат до на никое място, тъй като би трябвало честа рехабилитация, медикаменти, храна и други ежедневни разноски. С нашите приходи няма по какъв начин да си позволим да аплайваме по тези стратегии, които са сякаш безвъзмездни, тъй като не ни е по джоба. Сумата от 1 200 лв. за нас е непостижима “, обясниха двете дами.

От компанията, настояват, че няма подвеждаща информация и прецизират, че първоначално са изготвяли капиталовите планове за тяхна сметка, само че поради злоупотреби са спрели.

„ В програмата написа, че претендентът наема правоспособни лица, които да извършат капиталовия план. Така че не е подведено, че е гратис. Първата година правихме плана без да се финансира от претендента. Решихме, че е по-удачно човек да се ангажира по някакъв метод финансово, с цел да бъде по-отговорен и сериозен, да не губи нашето време “, добави Симеонова.

„ Tази безвъзмездна стратегия е един плюс за самите компании, които доставят и инсталират оборудванията, за нас става разход. И няма нищо гратис “, съобщи пък Теодора.

Националната стратегия действа от 2019 година със средства от държавния бюджет. До момента общественото министерство е финансирало 149 плана на обща стойност над 4,5 млн. лв.. След питане на bTV от институцията потвърдиха, че разноските по документите не се покриват от плануваното финансиране.

" Министерството на труда и обществената политика регистрира, че набирането на нужните документи и подготовката на плановите оферти натоварва хората с увреждания с спомагателни разноски. С цел да ги облекчи разисква с общини и висши образователни заведения опцията да окажат поддръжка за безплатно правене на планове. Министерството възнамерява да провежда сходни диалози и с огромни проектантски организации ", обявиха от Министерството на труда и обществената политика.

Кметът на регион " Слатина ", дружно с доброволци от УАСГ, образуват група за помощ и гратис проектирането за кандидатстващите на територията на София.

„ Няма да се загуби това предпочитание да се оказва помощ, само че когато става въпрос за обществена услуга, тя би трябвало да бъде обезпечена от край до край, с цел да могат хората да се възползват и да се върнат назад в живота. Това би трябвало да е работа на страната “, съобщи кметът на регион „ Слатина “ Георги Илиев.

„ Честно казано не виждам някакво отношение на страната към хора като нас. Ние сме като шеста глуха. Много се приказва за социализиране на хора като нас. Дъщеря ми е младеж, би трябвало й работа, само че никой не ѝпомага “, съобщи Теодора.

„ Допреди две години ходех на работа и се усещах доста добре – пълноценна и измежду хора. Въпреки това ми положение аз желая да работя и да се изучавам на нови неща, в случай че несъмнено имам тази опция “, добави Симона.

А фантазиите на двете дами са напълно елементарни - да имат еднакъв късмет за работа и напредване. Тази година бюджетът на програмата, провиснал от министерството, е 2,5 млн. лева, което е с 500 000 лева повече спрямо предходните. Срокът за кандидатстване е до 27 юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР