По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие
Коментари Харесай

НСИ: Средно 10,1% по-високи разходи за 1 час труд

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2017 година общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1% по отношение на първото тримесечие на 2016 година. Увеличението в промишлеността е с 10.5%, в услугите - с 10.6%, и в строителството - с 5.8%.

По стопански действия през първото тримесечие на 2017 година най-голям растеж на общите разноски за труд по отношение на същия интервал на миналата година е регистриран в икономическите браншове „ Операции с недвижими парцели " - с 15.2%, „ Професионални действия и научни проучвания " - с 13.3%, „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " и „ Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване " - по 12.3%. Най-нисък растеж на общите разноски за труд е регистриран в икономическите браншове „ Хотелиерство и ресторантьорство " - с 1.6%, „ Култура, спорт и развлечения " - с 3.8%, и „ Строителство " - с 5.8%.

През първото тримесечие на 2017 година по отношение на първото тримесечие на 2016 година разноските за заплащане за един отработен час се усилват с 9.9%, а другите разноски (извън тези за възнаграждения) - с 11.2%. По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на същия интервал на миналата година варира от 1.4% за „ Хотелиерство и ресторантьорство " до 15.4% за „ Операции с недвижими парцели ".

Индексът на разноските за труд е кратковременен стопански индикатор, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разноските на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правно отношение. За изчисляването му се употребяват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд.

Индексът на разноските за труд (ИРТ) е дефиниран като Ласперов показател на разноските на работодателите за един отработен час, изчисляван от първото тримесечие на 2015 година при непрекъсната база 2012 = 100, и на равнище бранш (еднозначен буквен код) от Класификацията на икономическите действия (КИД - 2008). Въз основа на Регламент № 450/2003 на Европейския парламент и на Съвета обособени показатели се пресмятат както за общите разноски на работодателите за труд, по този начин и за техните два съществени съставния елемент: разноски за хонорари и други разноски за труд.

Общият разход на работодателите за труд (ОРТ) съставлява сумата от начислените средства за работна заплата; разноските за обществени и здравни осигуровки; компенсациите по Кодекса на труда (КТ), Закона за държавния чиновник (ЗДС) и Кодекса за обществено обезпечаване (КСО); обществените разноски и надбавки и налога върху обществените разноски.

Разходите за хонорари (РВ) включват начислените средства за работна заплата и обществените разноски и надбавки.

Другите разноски за труд (ДРТ) са разноските за сметка на работодателя за компенсации по КТ, ЗДС и КСО; обществени и здравни осигуровки и налог върху обществените разноски.
Обхват от стопански действия по КИД - 2008:
• Общо за стопанската система (сектори B до S) - Добивна индустрия (B), Преработваща индустрия (C), Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива (D), Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване (E), Строителство (F), Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (G), Транспорт, депозиране и пощи (H), Хотелиерство и ресторантьорство (I), Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения (J), Финансови и застрахователни действия (K), Операции с недвижими парцели (L), Професионални действия и научни проучвания (M), Административни и спомагателни действия (N), Държавно ръководство (O), Образование (P), Хуманно опазване на здравето и обществена работа (Q), Култура, спорт и развлечения (R), Други действия (S).
• Индустрия (сектори B до E) - Добивна индустрия (B), Преработваща индустрия (C), Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива (D), Доставяне на води; канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване (E).
• Услуги (сектори G до N) - Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (G), Транспорт, депозиране и пощи (H), Хотелиерство и ресторантьорство (I), Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения (J), Финансови и застрахователни действия (K), Операции с недвижими парцели (L), Професионални действия и научни проучвания (M), Административни и спомагателни действия (N).
Повече информация и данни за показателя на разноските за труд могат да бъдат открити на уеб страницата на Национален статистически институт: http://www.nsi.bg/bg, раздел „ Пазар на труда ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР