По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Наети лица и средна брутна работна заплата за III трм. на 2022 г. в област Габрово

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Габрово към края на септември 2022 година понижават с  0.1%, по отношение на края на юни 2022 година, като доближават 39.2 хиляди.

Спрямо края на второто тримесечие на 2022 година най-голямо понижение на наетите лица се следи в икономическите действия „ Операции с недвижими парцели “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение има в икономическите действия: „ Други действия “ и „ Култура, спорт и развлечения “.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ – надлежно 47.7% и 10.9%.

В края на септември 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение понижават с 0.3 хиляди, или с 0.9%. Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия: „ Професионални действия и научни проучвания “, „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Строителство “.

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2022 година е 1 501 лева, август – 1 418 лева, и за септември – 1 495 лв..

През третото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата в област Габрово e 1 471 лева и понижава по отношение на второто тримесечие на 2022 година с 2.1%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение, са: „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Хотелиерство и ресторантьорство “. През третото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата нараства с 14.3% по отношение на същия интервал на 2021 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ и „ Селско, горско и рибно стопанство “.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през третото тримесечие на 2022 година са:

„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ – 4 327 лв..

„ Държавно ръководство “ – 1 838 лв..

„ Образование “  -1 802 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:

„ Хотелиерство и ресторантьорство “ – 809 лв.

„ Административни и спомагателни действия “ – 815 лв.

„ Строителство “ – 870 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2022 година в публичния бранш нараства с 11.5%, а в частния –  с 15.0%.

Фиг. 1. Средна брутна работна заплата за област Габрово по тримесечия

В съпоставяне с останалите области на страната, по индикатора междинна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на седмо място в страната след София (столица), София (област), Враца, Стара Загора, Варна и Пловдив.

Фиг. 2 Средна брутна месечна работна заплата по области

презIII-то тримесечие на 2022 година

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд, което има за цел да изследва настоящото положение и динамичност на съществени аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се употребява стратифицирана инцидентна извадка от предприятия. Генералната цялост се стратифицира по следните критерии: териториален симптом – 28 административни области, икономическа активност по КИД – 2008, размер на предприятието съгласно броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдаване на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд, както и настоящи данни, могат да бъдат открити на уеб страницата на Национален статистически институт: http://www.nsi.bg/sites/методология;.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР