По предварителни данни инфлацията в Германия се е повишила през

...
По предварителни данни инфлацията в Германия се е повишила през
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия отново се повиши през декември

По предварителни данни инфлацията в Германия се е повишила през декември, като темпът на повишаване на цените още веднъж се е ускорил след месеци на непрекъснат спад.


Според федералната статистическа организация Destatis потребителските цени са се повишили с 3,7% на годишна база, спрямо 3,2% през ноември.

Последното месечно покачване на индикатора беше записано през юни, а възобновеното нарастване беше предстоящо от анализаторите.

" Основната причина за повишението на инфлацията се крие в предишното ", съобщи Фрици Кьолер-Гайб, основен икономист в обществения заемодател KfW.

Повишението на цените на силата през декември 2023 година спрямо миналата година може да се отдаде на държавната поддръжка за битовите сметки в края на 2022 година

Промяната " прави днешните цени на силата да наподобяват по-високи спрямо останалите, макар че през последните месеци те са спаднали още повече ", сподели Кьолер-Гайб.

Според Destatis инфлацията за цялата 2023 година е 5,9%, което е спад от 6,9% през 2022 година - стойност, която не е била следена от десетилетия. По-умереният ритъм на инфлацията ще донесе известно облекчение за потребителите и предприятията, които трябваше да се оправят с бързото повишаване на цените на силата, а по-късно и на храните. Според Кьолнския институт за немска стопанска система (IW) спрямо 2020 година потребителите са платили приблизително 30% повече за храна през последния празничен интервал. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР