СЗО е получила от САЩ 25% по-малко пари по време на пандемията

...
По предварителни данни финансовите вноски на САЩ за Световната здравна
Коментари Харесай

По предварителни данни финансовите вноски на САЩ за Световната здравна организация (СЗО) са намалели с 25% по време на пандемията от коронавирус, като бъдещата подкрепа на Вашингтон за агенцията на ООН се преразглежда.

Големият спад във финансирането спрямо предходния двугодишен период е резултат от съкращенията, за които е взел решение бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и които за първи път разкриват мащаба на отстъплението на администрацията на Тръмп от органа на ООН.

В следващия двугодишен бюджет на СЗО средствата от САЩ отново ще се увеличат след нови обещания, направени от американската администрация през декември - около 280 млн. долара, обещани от президента Джо Байдън. Въпреки това администрацията на Байдън също изрази съмнения относно бъдещата подкрепа на Вашингтон за световната организация.

Агенцията на ООН се справя с над 200 млн. долара по-малко от САЩ през 2020 г. и 2021 г., според предварителните данни на СЗО, съдържащи се в бюджетен документ, достъпен на Ройтерс, който все още не е публикуван. СЗО успява да събере повече средства от други донори, което позволява увеличаване на общия ѝ бюджет.

Вашингтон е платил 672 млн. долара на СЗО за последния ѝ двугодишен бюджет, което е по-малко от дадените 893 млн. долара през 2018-19 г., сочат предварителните данни.

В резултат на това Съединените щати вече не са най-големият донор на СЗО, като Германия постепенно ги е заменила чрез трансфери от над един милиард долара през последните две години./БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР