По предписание на Община Бургас и след съгласуване на проекта

...
По предписание на Община Бургас и след съгласуване на проекта
Коментари Харесай

Възстановяват знакова стара сграда в центъра на Бургас

По наставление на Община Бургас и след координиране на плана с Министерство на културата и НИНКН, притежателите на знаковата постройка с адрес ул. „ Богориди “ №8 започнаха да ремонтират нейната фасада. От години горният етаж се разрушаваше постепенно и правеше неприятно усещане на минувачите. С обезопасяването и възобновяване на положителния му външен тип, централната част на Бургас ще стане още по-представителна.

По предписание на кмета Димитър Николов предходната година Общината започва серия от процедури за избавяне на старите къщи в ЦГЧ. Въпреки че са частна благосъстоятелност и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно завещание, някои от тях са в сериозно положение поради безучастие на притежателите им. Комисия от Община Бургас направи наставления. Собствениците бяха подкрепени административно. Много от тях реагираха с правене и координиране на планове, за което Общината постоянно е подготвена да им окаже подпомагане, и пускане на действителни ремонтно-възстановителни действия.

223 са бургаските здания единични недвижими културни полезности – в центъра и кв. „ Възраждане “. Според Закона за културното завещание (ЗКН), притежателите им би трябвало да изискат мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание, в случай че желаят да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специфичен режим за огромна част от скъпите здания прави процеса по координиране дълъг и сложен. Затова Община Бургас ще продължи да спомага на всички притежатели във връзка с планиране и координиране на процедурите с НИНКН, с цел да не се стига да състояние, в което постройката продължава да се разрушава, до момента в който изчезне изцяло.

„ Благодаря на дейните и съзнателни притежатели на остарели здания в Бургас, които ги реставрират със свои сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата поддръжка, с цел да се започва развой по подготовка на документи и след това обновителни действия. Не е върнат никой с искане за подобен вид подпомагане! “, напомни кметът Димитър Николов.

От общо 223 здания културни полезности в града, 150 са в положително техническо положение. Те са реставрирани и имат добър общ тип. По останалите има какво още да бъде направено.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР