По предложение на проф. д-р Лалко Дулевски, ръководител на катедра

...
По предложение на проф. д-р Лалко Дулевски, ръководител на катедра
Коментари Харесай

УНСС присъди „Доктор хонорис кауза“ на Кристалина Георгиева

По предложение на проф. доктор Лалко Дулевски, началник на катедра „ Човешки запаси и обществена отбрана " и проф. доктор Димитър Димитров, началник на катедра „ Национална и районна сигурност ", Академичният съвет на УНСС единомислещо взе решение за отсъждане званието „ Доктор хонорис идея на УНСС " на доцент доктор Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ).
Почетното научно звание е поради заслугите на Кристалина Георгиева като интернационално приет водач и визионер в развиването на международната стопанска система и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на обществените промени, ориентирани към възстановяване живота на хората, за огромната практическа стойност на нейните университетски и научни достижения в региона на стопанската система, климатичните промени и устойчивото развиване в световен мащаб, както и за приноса ѝ за превъзмогването на филантропични рецесии и бедствия посредством предварителна защита и бързи оперативни дейности.
Проф. доктор Лалко Дулевски дефинира доцент доктор Кристалина Георгиева като „ доста почтена световноизвестна персона, която несъмнено заслужава званието „ Доктор хонорис идея на УНСС ". Той напомни, че тя е създател и съавтор на над 100 изявления по макро- и микроикономика и е подкрепила голям брой университетски и научни проучвания в целия свят.
Проф. Дулевски обърна внимание, че на формалния уебсайт на най-голямата финансова институция в света - МВФ в автобиографията на управляващя шеф Кристалина Георгиева се показва, че тя има докторска степен по стопански науки от УНСС, където преподава като доцент през интервала 1977-1993 година Той акцентира, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева „ УНСС ще сложи на почтено място най-известния българин - собствен сътрудник, другар и ученик. Тя е знак и образец за това, по какъв начин един ученик на УНСС може да покори огромните международни върхове ".
Ректорът проф. доктор Димитър Димитров посочи, че Кристалина Георгиева е фигура от световен мащаб и началник в три от най-влиятелните институции в света - ЕК, Световната Банка и Международния Валутен Фонд. „ Доцент доктор Георгиева съумя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена обществена и хуманна роля ".
Официално почетното звание „ Доктор хонорис идея на УНСС " ще бъде връчено на тържествена гала в УНСС след анулацията на противоепидемичните ограничавания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР