По предложение на международната организация Романо юнион ООН и Европейския

...
По предложение на международната организация Романо юнион ООН и Европейския
Коментари Харесай

Djindji - rindji bubamaro... Честит ден на ромите!

По предложение на интернационалната организация „ Романо юнион " Организация на обединените нации и Европейския съюз през 1992 година 8 април е разгласен за Международен ден на ромите.

Любопитен факт е, че изборът на датата по никакъв начин не е инцидентен. На тази дата се празнува освобождението на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората международна война.

На 8 април 1971 година в Лондон се организира и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират напъните на интернационалното ромско придвижване, както и да се притегли вниманието на международната общност върху проблемите на тази малцинствена група: обучение, беднотия, сегрегация.

На срещата са признати общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „ Джелем, джелем " на Жарко Йованович от 1969 година Знамето на организацията е алено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено – изобразява синьото небе, зелената земя и аленото колело на непрекъснатото придвижване.

По случай празника взехме решение да ви срещнем с един човек, който е приел ромите за по-скъпи и от братя. Неговото име е Йозеф Куделка. Той е роден през 1938 в Чехословакия, дипломира се като инженер и стартира да работи като авиационен инженер, занимавайки се съществено с снимка. През 1967 взема решение да се занимава единствено с снимка и завършва с нормалната си работа. През идната 1968 година документира живота на ромите в Румъния.

 064amolenuvolette.it1967-josef-koudelka-gitans-zehra-tchécoslovaquie  monochrome saxophones accordion old photography josef koudelka 1366x768 23872  phote-277  josef koudelka-301  phote-281  phote 263

Снимките, които виждате са правени в интервала 1963 - 1970, а ние ви съветваме да отложите ма-а-анетата и да видите какво прави една лента, няколко мечки и коне и един лагер. Енджой ту ю кардашлар!

 phote 265  roma5-1024x671

„ Нищо не е непрекъснато – това научих от ромите. Бресон споделяше, че казусът ми е че не мисля за бъдещето, и тъкмо това научих от ромите. Да не се безпокоя доста за бъдещето. И научих, че с цел да пребивавам не ми би трябвало толкоз доста. И по тази причина в никакъв случай не се терзаех за парите, знаех от преди, че в случай че ми трябват ги намирах, без да изгубвам време. Времето е единственото нещо, което имаш в живота, и като остаряваш го усещаш малко повече. Но аз усещам това цялостен живот. "  ~ Йозеф Куделка

Снимки: Йозеф Куделка

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР