По предложение на кмета Илко Стоянов, общински съвет Благоевград одобри

...
По предложение на кмета Илко Стоянов, общински съвет Благоевград одобри
Коментари Харесай

Създадоха ново общинско дружество Индрустриални паркове Благоевград, оглави го Ст. Попов

По предложение на кмета Илко Стоянов, общински съвет Благоевград утвърди основаването Еднолично общинско сдружение с лимитирана отговорност под наименованието „ Индустриални паркове – Благоевград “ ЕООД,.

Това се случи по време на днешното изключително съвещание на локалния парламент. В рамките на първата точка от дневния ред локалните парламентаристи утвърдиха и седалището на сдружението, което ще се намира на площад „ Георги Измирлиев “ № 1, както и предмета на неговата активност.

То ще бъде ангажирано с създаване, ръководство, развиване, експлоатиране и прилагане на бъдещата Индустриална зона, която следва да бъде обособена край с. Зелен дол, в непосредствена непосредственост до Автомагистрала „ Струма “.

Дружеството ще работи и в посока привличане на български и задгранични компании, които да осъществят своята индустриална активност в регионалния център на Пиринско, а това от своя страна ще докара до отваряне на нови работни места и удобен климат за локалната стопанска система.

С учредяването на Общинското сдружение Община Благоевград има опция да кандидатства пред Министерство на нововъведенията и растежа за финансиране, което да разреши построяването на високотехнологичната индустриална зона.

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на новото сдружение, до провеждането на конкурс, бе определен Стефан Вангелов Попов – Директор на Общинско дружество „ Благоевград строй ремонт “.

„ Господин Попов го познавате всички. Посочили сме го като краткотрайно лице, тъй като задачата е да не назначаваме някой, който просто да взима заплата. Дано успеем да спечелим програмата, с цел да може да стартира развиването на Индустриалните паркове в Зелен дол и в някогашната казарма, където сме планували да има високотехнологичен парк “, сподели кметът Стоянов пред общинските съветници.

През м. март 2023 година, още веднъж по предложение на кмета, общинските съветници одобриха изменението на Общия организационен проект за Индустриална зона „ Зелен дол “.

Бъдещата индустриална зона ще бъде построена по характерни правила и правила с нараснали критерии за зелени системи, благоприятни условия за възобновима сила и нулеви въглеродни излъчвания.

Индустриалният парк край с. Зелен дол ще бъде осъществен на два стадия. Планираната първата част от него ще бъде ситуирана на към 650 дка, а задачата на общинското управление е по-късно теренът да бъде уголемен до 1100 дка.

По време на изключителното съвещание Общински съвет Благоевград даде позитивно мнение и по другите две точки от дневния ред, а точно:

- оповестяване на поземлени парцели, находящи се в землището на с. Зелен дол, Община Благоевград - обществена общинска благосъстоятелност за частна общинска собственост;

- Даване на единодушие по реда на член 21, алинея 1, т. 8 от ЗМСМА за разрешаване разработване на Подробен организационен проект (ПУП) – изменение на проекта за регулация (ПР) на УПИ ХII- 71 в кв. 38 по проекта на ж.к. “Еленово-1 “, Благоевград за изменение на вътрешната регулационна линия към УПИ II-за парк и формиране на нов УПИ XII предназначен за парцел с идентификатор 04279.626.71 и парцел с нов идентификатор 04279.626.330 по КК на Благоевград, с предопределение за „ публично обслужване “.

Извън дневния ред локалните парламентаристи утвърдиха изявление на общинския водач на Вътрешна македонска революционна организация – Благоевград Вангел Тодоров, който прочете декларация срещу основаването на Консулство на Р Сърбия в регионалния център.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР