По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, днешното заседание на

...
По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, днешното заседание на
Коментари Харесай

И на второ четене промените в ИК предизвикаха спор между ГЕРБ и ПП

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, днешното съвещание на Народно събрание беше удължено до привършване на дебата и приемане на точки по промени в Изборния кодекс. Предложението беше признато със 119 гласа „ за ” и 82 гласа „ срещу ”, съобщи кореспондент на БГНЕС

Надежда Йорданова от Демократична България предложи да се основат преброителни центрове към ЦИК. „ След 14-часов работен ден преброяването се прави мъчно, а в тази ситуация, в който има и преференции, става още по-трудно, по този начин с изключение на порочните практики, има и човешки неточности. Така съзнателно предлагаме въвеждането на преброителни центрове. Това значи хартиените бюлетини да се броят от хора, които не са работили през целия ден и могат почтено да преброят гласовете. Това ще се реализира транспарантно, защото по време на броенето ще участват хора от медиите. Очаквам болшинството да одобри това предложение, в случай че депутатите се водят от интереса на народа и честното осъществяване на изборите ”.

Асен Василев от Политическа партия попита какви са гаранциите, че при превозването на урните с хартиените бюлетини до преброителните центрове няма да има загуба на бюлетини. Надежда Йорданова посочи, че урната ще се запечатва с лента, ще има пломби с неповторими номера за всяка урна и ще бъдат подхванати всички нужни ограничения. Милен Матеев също от Политическа партия, изясни, че от партията ще поддържат предлагането на Демократична България. „ По този метод вървим към по-отдавна изискващо основаване на по-компетентна изборна администрация. С тези преброителни центрове се заобикалят всички отрицателни до в този момент практики, а точно хора с над 12-часов работен ден да броят бюлетини и протоколи. Броенето в едни преброителни центрове ще се реализира от хора, които не са изморени и те напълно професионално могат да правят тази активност ”, изясни Матеев.

Мустафа Карадайъ, ръководителят на Движение за права и свободи, пък посочи, че партията няма да поддържа предлагането на Демократична България. „ Ние сме предложили със сканиращи устройства да се броят бюлетините. Няма по какъв начин да подкрепим вашето предложение, тъй като по този начин не се отстрани субективността при броенето ”, разяснява още Карадайъ.

До разглеждането на измененията в ИК се стигна откакто Росен Желязков от ГЕРБ, предложи разглеждането на Закона за Изборния кодекс като втора точка от дневния ред на депутатите. Предложението бе признато с 120 гласа „ за ” и 102 „ срещу ”.

Десислава Атанасова напомни, че партията ще се откаже от елиминирането на регион „ Чужбина ”. „ Ние сме подготвени този спор да бъде обект на кръгли маси, на необятна експертна полемика, която може да създаде текстове, да има броене както в България, по този начин и в чужбина, тъй като отвън страната ни живеят над 1 млн. български жители. по тази причина би трябвало да обсъдим по какъв метод ще се реализират изборните описи. Липсват данни в Министерство на външните работи, както и в консулствата ни, би трябвало да се дискутира въпросът какъв брой са нашите съграждани отвън България и по какъв метод те ще упражнят своя глас, на непрекъснат или сегашен адрес. Друг въпрос е по какъв метод ще се лишават мандати от страната ни, с цел да дойдат тези от чужбина. По тези въпроси би трябвало спор ”, съобщи още Атанасова, след което засегна нужният брой заявления за отваряне на секция в чужбина. „ В тези спомагателни секции, които се отварят в чужбина отвън консулските представителства, не гласоподават огромен брой хора, само че страната ни отпуска забележителен брой средства за откриването на такива секции, от което България губи. Нека да има разговор и по този въпрос. ”, разяснява още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ, след което напомни, че партията е отхвърлила своето предложение за елиминирането на Обществения съвет към ЦИК.

Настимир Ананиев пък посочи, че времето за спор е минало, защото на второ четене е трябвало към този момент да бъде извършена полемика. „ Тези неща трябваше да бъдат разисквани на комисия, в този момент кръгла маса, диалози, с изключение на след пет години да ги създадем. Казвате, с цел да не хабим държавен запас да увеличим от 40 на 100 нужния брой заявки за разкриване на секция в чужбина. Ето, с цел да пестим запас, да се вкара електронно гласоподаване. Въведете такова и ние от Политическа партия ще го подкрепим. Относно състава на публичните препоръки в началото предпочетохте тяхното елиминиране, по този начин сте и управлявали- като запушвате устите на неправителствените организации и на жителите ”, разяснява Ананиев.

Асен Василев, съпредседател на Политическа партия акцентира, че би трябвало ЦИК да кажат дали би трябвало да се употребява регион „ Чужбина ”. „ Тук би трябвало ЦИК да излязат с методика, в случай че те не са подготвени или им би трябвало време, тъй като в случай че в този момент премахнем регион „ Чужбина ”, на изборите през март той няма да действа, а по тази причина би трябвало мнение от ЦИК ”, разяснява Василев.

В последна сметка множеството партии се сплотиха към концепцията да има камери в изборните секции, които да записват видеоматериала, в случай че страната има опция да осъществя това.

БГНЕС напомня, че предходната седмица парламентарната правна комисия прегледа на второ четене измененията, като връщането на хартиената бюлетина стана причина за напрежение сред парламентарните групи, както и за митинги. Правната комисия одобри предложенията да няма многомандатен избирателен регион отвън страната, за откриването на изборни секции в чужбина да са нужни 100 заявки, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно съвещание на правната комисия, което стартира следобяд на предходната сряда и продължи към 18 часа. Политическа партия и Демократична България обявиха, че няма да има държавно управление с Българска социалистическа партия в случай че партията не отдръпна законопроекта за хартиената бюлетина. От " Продължаваме промяната " предложиха и да се сътвори краткотрайна комисия, която да прегледа измененията в ИК. Преди няколко дни Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че партията се отхвърля от предлагането нужните заявки за отваряне на секции в чужбина от 40 да се усилят на 100, партията се отхвърля от елиминирането на регион „ Чужбина ” и премахването на Обществения съвет към ЦИК, както и че ГЕРБ ще вземе присъединяване в препоръчаната от Политическа партия Временна комисия.

Дебатите през днешния ден ще продължат до приемане на текстовете от Изборния кодекс./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР