По повод юбилейното 10-то провеждане на кампанията Книги за смет

...
По повод юбилейното 10-то провеждане на кампанията Книги за смет
Коментари Харесай

„Зеленият площад” на „Книги за смет” се превърна в празник за София


По мотив юбилейното 10-то осъществяване на акцията „ Книги за боклук ” тази неделя, 18 септември, на паркинга на Централните хали в София се организира първото издание на „ Зеленият площад ”. Фестивалът, в който се включиха повече от 1200 души, комбинира присъединяване в акцията, дружно с голям брой работилници, игри, арт съоръжения и музикална стратегия. Финалното събитие в София беше част от националното турне, което през тази година се организира в общо 15 града в цялата страна.

В същински празник за цялото семейство се трансформира събитието „ Зеленият площад ”, в което присъединяване взеха и „ зелените “ посланици на „ Книги за боклук “ Свилен от „ Остава ” и Дара Екимова. Илюстраторката Мила Лозанова беше водеща на работилница за изработка за бижута от рециклирана пластмаса, която беше извънредно посетена от децата през целия ден. Арт инсталацията „ Сергия за хранителни боклуци ” на организацията „ За земята ” обръщаше внимание върху казуса с разхищението на храна и какво може всеки от нас да предприеме като активност, с цел да ограничи питателните боклуци в семейството си. Устойчиви бизнеси от квартала показаха щандове с книги за деца, облекла от устойчиви материали и други. Играта „ Климатична фреска “ притегли интереса освен на децата, само че и на възрастните.
-->
„ Книги за боклук ” отбелязва рекордно издание за 10 годишнината си. В София на двете местоположения бяха събрани и рециклирани близо 3 тона боклуци. Бургас се подреждат втори с 2200 кг. Пловдив изравняват с Бургас тази година и също означават сходно количество събрана пластмаса. Един от новите градове в акцията, Ямбол, събира цели 480 кг в първото си осъществяване.

Традиционен сътрудник на самодейността „ Книги за боклук “ е Българо-американска кредитна банка, която всяка година поддържа акцията, в подтекста на  зелената тактика за развиване, която следва. Банката е един от моторите на изменящите се стопански модели и политики за развиване, с консолидиране на зелената концепция в тях. Мисията на БАКБ е ориентирана към даване на новаторски финансови решения, учредени на три взаимосвързани целта – зелено банкиране, обществено банкиране, и стабилно банкиране. Банката има дълготраен ангажимент за ограничение на потреблението на  естествени първични материали, финансиране на екологични планове и основаване на цифрови, безхартиени артикули. БАКБ печели наградата „ Най-зелена банка “ в състезанието „ Най-зелените компании “ на В2В Media четири следващи години (2018,2019,2020,2021).

За десетте години, в които се организира самодейността „ Книги за боклук “, за следващо преработване са събрани и предадени над 121 тона пластмасови боклуци и са раздадени над 100 000 книги. Kaufland България партнира на самодейността от 2019 година като спомага за нарастване на локациите в цялата страна. Всички пластмасови боклуци, събирани в акцията, се рециклират от „ ЕКОПАК България “, които са сътрудници на самодейността от самото й основаване.

Kaufland България поддържа идеята на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са основатели на „ Книги за боклук “, като част от своя за еднократна приложимост, попречване на нейното потребление, повече преработване и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за „ Книги за боклук “ може да откриете на страницата във.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР