По повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се

...
По повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се
Коментари Харесай

РЗИ-Варна съветва как да се предпазим от остеопороза

По мотив Световния ден за битка с остеопорозата, който се отбелязва на 20 октомври, Регионалната здравна ревизия във Варна дава препоръки по какъв начин да се предпазим от най-разпространеното костно заболяване, научи Moreto.net.

С времето костите на страдащите от остеопороза стават нежни, тънки и елементарно чупливи. Болестта протича постепенно, в продължение на години и без някакви характерни признаци. В следствие засегнатите от болестта стартират да усещат болки в гърба в региона сред лопатките или в поясната област, които се ускоряват при физическо натоварване или при нескончаем престой в право или седнало състояние. Ръста понижава с повече от 3 сантиметра, заради пресоване на гръбначните прешлени, следи се дисторция на гръбначния дирек с поява на така наречен " вдовишка гърбица ".

За да се предпазим от остеопороза, РЗИ поучава храната, която консумираме да бъде богата на калций и пълностоен белтък. Движението е от изключителна значимост. Винаги, когато имате опция ходете пеш, извършвайте някаква физическа интензивност и предпочитайте стълбите пред асансьора.

Приемайте хранителни добавки с витамин Д и по опция излагайте лицето, ръцете и раменете си за 10-15 минути на слънце.Отървете се от нездравословните си привички.

Ако ви бъде сложена диагноза " остеопороза ", е добре да пристъпите към медикаментозно лекуване. Чрез него се цели да се забави или приключи загубата на костна тъкан, да се понижи болката, да се усъвършенства двигателната интензивност и като цяло да се усъвършенства качеството на живот.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР