По повод проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), публикуван

...
По повод проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), публикуван
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура-Добрич: Ако предложените промени в ЗСВ бъдат приети, има риск от овладяване и разбиване на прокуратурата

По мотив плана на Закон за правосъдната власт (ЗСВ), оповестен през март т.г. за публично разискване, прокурори и следователи от Окръжна прокуратура – Добрич приготвиха и одобриха мнение, което бе изпратено до Министерството на правораздаването на Република България.

Специално внимание в мнението е обърнато на планувания в законопроекта за Закон за съдебната власт нов метод на образуване на кадровия орган на прокуратурата – Висш прокурорски съвет. В плана се планува персоналният състав на Висшия прокурорски съвет да се образува от 10 членове, от които един по право, шест, определени от Народното събрание с квалифицирано болшинство всред лица, които не са настоящи магистрати (прокурори и следователи), и единствено трима определени от професионалната квота в съответствие 2:1.

Според прокурори и следователи от Добричкия правосъден район, сходен законодателен метод влиза в явно несъгласие с правилото на самоуправление, което допуска прокурорските работи да се вземат решение от прокурори, със и без съдействието на външни фактори, които обаче да бъдат безпристрастни. С препоръчаните промени такива гаранции липсват, защото болшинството от членовете на ВПС е образувано от външни участници. Комбинацията от по-малък брой членове на Прокурорския съвет, определени от професионалната квота, с цифров превес на членовете, които не са настоящи магистрати (прокурори и следователи), освен това определени от конюнктурната политическа власт, обезпечава политическо въздействие върху институцията. Това значи не просто очистване на самоуправлението, само че и преодоляване, унизяване и разтрошаване на прокуратурата. Още повече, че в актуалните страни липсва модел, при който прокуратурата да е лишена от самоуправление и по едно и също време с това да е подвластна от политическата власт.

В своето мнение магистратите от Добрич са безапелационни, че препоръчаните текстове обуславят фрапантен дисбаланс в разделянето на управляващите, който е в ущърб на правосъдната власт. Игнорирани са фундаментални правила на демократичното общество – правилото на правовата страна и правилото на разделянето на управляващите, залегнали в Конституцията на Република България. Ако наредбите бъдат признати в този им тип, ще бъде нарушен салдото сред управляващите, което директно ще рефлектира върху демократичните устои в страната.

В умозаключение се показва, че препоръчаните текстове от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, касаещи активността и самоуправлението на прокуратурата, освен че опонират на главния закон на страната, само че и са непропорционални на законния публичен интерес. През последните години се следят нападателни опити от страна на политическата класа за лишаване на автономията и ограничение независимостта на прокуратурата. Предложеният ЗИДЗСВ изрично удостоверява тези опити. Прокурорите и следователите от правосъдния район на Добрич показват убеждението си, че справедливостта ще бъде съхранена посредством недопускане посочените оферти за промени на закона да станат част от правния мир на страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР