По повод празника на народните будители Националната библиотека Св. Св.

...
По повод празника на народните будители Националната библиотека Св. Св.
Коментари Харесай

Национална библиотека награди млади будители

По мотив празника на националните будители Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " откри скъпа галерия с архиви от български читалищни вестници и списания . Сред тях са страници и от първото списание " Мисъл ", изписани с перото на български писатели като Йордан Йовков и Ангел Каралийчев.

Изложбата бе открита от шефа на Националната библиотека доц.д-р Красимира Александрова. Празнично слово произнесе и зам. - министърът на културата Амелия Гешева. Тази година Националната библиотека учреди премията " Млад будител ". 2018 година е и юбилейна - библиотеката отбелязва 140 години от основаването си.

Наградата беше връчена на възпитаници от столична гимназия, които се включиха в самодейността на Националната библиотека " Осинови книга " . С тяхна помощ четири скъпи документа са реставрирани.

Те включват първият Видински алманах на Софроний Врачански от 1802 година и два екземпляра от първото печатно издание на " Царственик или История българска " от 1844-та година. Напукани кожени корици, окисляване и ронлива хартия са дребна част от проблемите, пред които са били изправени реставраторите.

Почетното звание " Следовник на националните будител и " беше връчено на Маргарита Попова, Недялко Йорданов, Камен Донев, Снежана Павлова, акад. Виталий Григоров и Йордан Караджов.

" Вашата социална активност и креативен път са образец за добродетелност и наличие ", съобщи зам.-министърът на културата.

Доайенът на българската публицистика Дамян Обрешков напомни във връзка 20-годишнината на вестник " Читалищно дело " , че читалищата имат задачата да обединят българите посредством културата и полезностите ни. " Това е удивителна колекция, която е показана тук. Първо, делата, които обгръщат, второ - превъзходния език и трето - създатели и издатели са най-хубавите наши писатели. Какво по-добро от това ", възкликна Обрешков. Ролята на българските читалища, съгласно него, се покачва с всеки минал ден, тъй като страната ни се намира в сложен миг и главната причина за това е демографският срив. Дамян Обрешков прикани за по-голяма поддръжка на читалищната активност и запазване на читалищните здания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР