По повод отбелязването на Световния ден на географските информационни системи,

...
По повод отбелязването на Световния ден на географските информационни системи,
Коментари Харесай

Изложба представя невижданите карти на България - преди и след Освобождението

По мотив отбелязването на Световния ден на географските осведомителни системи, Географска информационна система Алианс, Военно-географска работа, български компании и частни колекционери показват галерия на неповторими български карти. Експозицията съдържа 18 репродукции на карти в интервала от 18-и век до края на 20-и век и показва историята на картографията в България, както и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада ѝ. Много от изложените карти са били в частни сбирки и не са излагани обществено до момента.
10 от картите вършат ретроспекция на българската картография - първите карти основани в България са по време на Руско-турската освободителна война, когато съветският Топографски корпус, въз основата на построената от тях геодезическа мрежа, прави мензулна фотография на освободените български територии в М1:42 000.
Картообработването е осъществено след войната в Русия и въз основата на тази фотография се издават карти в производни мащаби: 1:42 000, 1:105 000, 1:126 000, 1:210 000 и 1:420 000. Те са предоставени на Княжество България за потребностите на новата българската армия и стопанска система.
Подполк. доктор Мариян Марков от Военно-графска работа към МО разясни: „ В първите години тези карти са били преиздавани с съветските знаци, разграфка, номенклатура и наименования. След 1900 година, новосформираната топографска част към Щаба на Армията (27.12.1891 г.), стартира тяхното отчасти реамбулиране и последователното им преиздаване с българска знакова система, наименования и спомагателни оцветявания за другите картографски детайли от местността. Картите, основани от Руския топографски корпус и техните следващи български модифицирани издания служат на българската армия и войска в продължение на повече от 60 години. Те са скъп източник на информация за разнообразни исторически проучвания и изследвания. “
В началото на 20-век нараства потребността от нови, по-подробни и достоверни карти за бързо разрастващата се стопански и обществено българска страна.
Реамбулирането и преиздаването на съветските верстови карти не е задоволително и Военнокартографическия институт стартира от 1900 година издаването на първата българска карта в М1;40 000, с височина на сечението 10 м. Картата е едноцветна, с български шрифт, надписи и условни знаци. Основа за нейното издаване са съветските топографски оригинали в М1:42 000, като реамбулирането е осъществено на сини копия, получени от същите карти. Тази активност продължава до 1919 година, като обгръща регионите южно от Стара Планина, както и черноморския регион и част от Добруджа.
Освен ретроспекция на развиването на картографията през годините след Освобождението, като част от изложбата са изложени три карти, основани в Холандия и Австрия, които дават илюстрация на етническото разделяне в Османската империя и нейната европейска част преди Освобождението на
България. Според експерти, тези карти играят роля при образуването на последващите териториални карти на освободените страни. Една от тези карти е от известния холандски издател от 18-и век Исаак Тирион.
Организатори на изложбата са Географска информационна система Алианс и фирмите BMGdata, Давид Холдинг, Datecs, Fujitsu, Географска информационна система София, Колма, Mapex и ТехноЛогика. Изложбата e отворена за всички жители в Capital Fort на бул. Цариградско Шосе №90 до 17-и ноември. Отбелязването на Световен Географска информационна система Ден 2017 ще продължи с интернационална конференция на 15-и ноември в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР