По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в

...
По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура проверява бивш МВР-шеф, сега депутат, за евентуално престъпление

По мотив журналистически запитвания по отношение на публикувана информация в средствата за всеобщо осведомление за вероятно осъществено закононарушение срещу правораздаването и срещу финансовата система от някогашен министър на вътрешните работи и сегашен депутат от XLVIII Народно заседание, Софийска градска прокуратура (СГП) дава следната информация:

На 17.01.2023 година в СГП е подаден сигнал, в който са изложени изказвания, че някогашен министър на вътрешните работи и сегашен депутат от XLVIII Народно заседание е съпричастен към разстройване на наказателно гонене и пране на пари.

Твърденията за вероятно осъществени закононарушения са за това, че някогашният министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се рапортуват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по кореспонденция за открити съмнителни финансови транзакции от страна отвън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група изказвания са за възможна съпричастност на някогашния министър на вътрешните работи към закононарушения срещу финансовата система – пране на пари.

На съображение член 145 от Закона за правосъдната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил осъществяването на инспекция от страна на органите на КПКОНПИ.

 

За резултатите обществеността ще бъде осведомена.

Съобщението на прокуратурата засяга, която разкри, че Рашков е изплувал в оперативна разработка на ГДБОП с име " Градинаря ".

Въпреки събраните данни, следствието и до този миг не е докладвано на прокуратурата. В тази връзка ПИК сезира Софийска градска прокуратура по случая и зададе въпроси, свързани с създаването и присъединяване на Бойко Рашков.

Според източници на ПИК предходната зима, по времето, когато Рашков бе министър, службата за финансова сигурност на българска банка изпраща сигнал до Министерство на вътрешните работи за съмнителни транзакции на огромни суми евро от страна отвън Европейския съюз до български клиент.

Установено е, че адресат на парите е индивидът, работещ като градинар в имението на Бойко Рашков, намиращо се край Околовръстното зад Академията на Министерство на вътрешните работи.

За да е обезпечена конфиденциалността на схемата, до момента в който пренасял парите, градинарят бил придружаван от водача на Бойко Рашков с черен джип марка „ Рекстън “ с напълно затъмнени стъкла.

Проверката на полицията удостоверява, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на Министерство на вътрешните работи, където се намира и къщата на Бойко Рашков.

Запознати с материалите по преписката споделят, че откакто полицията проверила телефонните диалози на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни непрекъснати такива сред него и телефонния номер на Рашков. От разпечатките лъснало, че двамата се чували директно преди всяко изтегляне от банката и незабавно по-късно. Засечена е и замяна на есемеси, написа още ПИК.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР