По повод изявления на народния представител Елена Йончева във връзка

...
По повод изявления на народния представител Елена Йончева във връзка
Коментари Харесай

Нови разкрития за скандалния случаи с Боил Банов

По мотив изказвания на народния представител Елена Йончева по отношение на постановения от Специализираната прокуратура отвод да образува досъдебно произвеждане по сигналите против министъра на културата Боил Банов, Пресцентърът на Прокуратура на Република България (ПРБ) оповестява следното:

„ На 11.04.2019 година Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигнали против министъра на културата Боил Банов заради липса на данни за осъществено закононарушение, а поради засиления публичен интерес, с позволение на наблюдаващия прокурор и след изтриване на персоналните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура разгласява цялостния текст на постановлението за отвод.

Преписи от това разпореждане са изпратени на лицата, подали сигналите – на народния представител Елена Йончева, на Корнелия Нинова, като ръководител на Националния съвет на Политическа партия „ Българска социалистическа партия “ и на Григор Здравков, като представител на Неправителствени организации „ Българска легия Антимафия “.

На 22.04.2019 година, на брифинг в централата на Политическа партия Българска социалистическа партия, госпожа Йончева е декларирала, че ще показа на прокуратурата истинския запис от диалог с присъединяване на Боил Банов, посочила е мобилен телефон, с изказване, че с него е изработен този запис, както и разпечатка на същия. Заявила е, че „ този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от следствие на случая “. Следват още обществени изказвания на Елена Йончева – че това се прави, тъй като „ не желаеме и този запис да изчезне “.

Постановлението за отвод на Специализираната прокуратура от 11.04.2019 година не е обжалвано от Елена Йончева. Жалби против него са подадени от Григор Здравков – „ Българска легия Антимафия “ /на 21.04.2019 година в Специализираната прокуратура и на 25.04.2019 година в Апелативната профилирана прокуратура/ и от Политическа партия „ Българска социалистическа партия “, представлявана от ръководителя на Националния съвет Корнелия Нинова /на 25.04.2019 г./. Към тази тъжба е прибавен и запечатан плик, с изтъкване на наличието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за еднаквост сред наличието на записа в телефона и разпечатката на хартия.

До сегашния миг, в хода на инспекцията никое от лицата, от които са снемани пояснения /включително и националният представител Елена Йончева, като адресант на сигнала/ не загатва за съществуването на въпросния мобилен телефон. В обясненията си госпожа Йончева твърди, че на 11.04.2019 година намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен притежател /диск/, с незнаен адресант. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания диалог предоставила на Специализираната прокуратура.

На 30.04.2019 година Апелативната профилирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, с цел да реализира инстанционен надзор върху постановения прокурорски акт от 11.04.2019 година, във връзка подадените тъжби от Григор Здравков и Политическа партия Българска социалистическа партия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР