По повод двата официални празника през септември – Деня на

...
По повод двата официални празника през септември – Деня на
Коментари Харесай

Важно напомняне от Инспекцията по труда за надницата на официални празници

По мотив двата публични празника през септември – Деня на Съединението (06.09.) и Деня на българската самостоятелност (22.09) Инспекцията по труда припомня на служащите и работодателите, че трудът, който се поставя в празнични дни във всички случаи, се заплаща с нарастване, което е най-малко в двоен размер.

Ако този труд се явява и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване, заради което възнаграждението в този случай доближава най-малко четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни постоянно е ексклузивен труд. Той се разпорежда със заповед на работодателя, за която служащият следва да е известен най-малко 24 часа по-рано. Положеният ексклузивен труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от 75 на 100.

При сумирано пресмятане на работното време работните дни се дефинират по авансово направен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е ексклузивен, по тази причина с нарастване от най-малко 100% се заплаща само работата на формален празник.

Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците, които ще работят в дните на публични празници да имат доказателства, че трудът им е предоставен със заповед или че е положен по график, които да показват пред Инспекцията по труда, ако работата не им бъде заплатена с нарастване.

През 2023 година има 248 работни дни. Неработните дни са 117, от които почивните дни са 103 дни, 14 са празничните дни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР