По повод 50 години от обявяването на Симитли за град,

...
По повод 50 години от обявяването на Симитли за град,
Коментари Харесай

Музей Симитлия - Древната земя на кукерите беше открит в Симитли

По мотив 50 години от оповестяването на Симитли за град, в една от залите на читалище „ Св. Климент Охридски " бе открит Музей „ Симитлия - Древната земя на кукерите ". Общинското управление има желание при интерес, експозицията от маски и костюми на кукери да гостува и в други общини.

Симитли

В музея са експонирани два кукерски костюма от кожи на групи от село Черниче и един от село Полена. Освен това могат да бъдат видени дрехи на персонаж, измежду които на поп, младоженци, старци, както и маски направени от естествени материали.

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: Уникалните маски направени от мъх и лишеи, допълнени с рога и други спомагателни неща са единствени по рода си и се създават в Брежани.
Огромният интерес на кукерски групи от страната и чужбина към обичайният към този момент фестивал на маскарадните игри „ Симитлия - Древната земя на кукерите ", предизвика и основаването на този музей.
Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: С всяка минала година се измъкваха от раклите на баби дядовци неповторими носии и облякла и това в действителност би трябвало да се резервира и ямстото му е в този музей.
Идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, с цел да може всеки посетител на Симитли да се допре до античната традиция. Притежателите на експонатите ще могат да ги взимат единствено за Сурва и за кукерските фестивали, които се организират през януари и февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР