По повод 24 май и по почин на политолога д-р

...
По повод 24 май и по почин на политолога д-р
Коментари Харесай

Ще позволи ли президентът налагащото се в България двуезичие?

По мотив 24 май и по почин на политолога доктор Рада Коджабашева през днешния ден Списание 8 внесе отворено писмо до президента с няколко претенции, свързани с все по-ширещото се в публичното и медийното пространство налагане на двуезичие. Вярваме, че и за вас не е останало неусетно, че от ден на ден държавни институции, юридически лица, медии, публични персони подценяват родното слово и залагат на непознати думи и букви. С него целим да насочи вниманието на президента върху належащата потребност от запазване на българския език от неусетно  и мълчешком утвърждаващата се навсякъде латинизация. 
Надяваме се това да бъде мотив и ентусиазъм за всички, на които им е значимо да приказват и пишат на български, и биха подкрепили начинанието било като се причислят към напъните ни, или като подемат свои персонални или взаимни дейности в тази посока. 

В писмото настояваме да бъде сезиран Конституционният съд за нарушаване на член 3 от Конституцията на Република България („ Официалният език в републиката е българският. ”) от страна на държавни и общински институции (като Министерство на регионалното развитие, омбудсмана, Столичната община и др.), които в формалните си преписки с жителите насочат известия на български и на български с латински букви или на български и на британски език. Също по този начин слагаме искане да се вмени на Съвета за електронни медии да изисква от средствата за публично осведомление чист български език в националния ефир, с цел да се понижи използването на чуждици. Писмото е с благословията на галактическия глас Валя Балканска и е подкрепено от редица публични персони и институции: Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели, шеф на издателство „ Български публицист “,  маестро Йордан Камджалов, Виктория Бешлийска, създателят на " Глина " и на " Сърце ", Розмари Де Мео, създател на " Стопанката на Господ " и " Зарана ", Ганета Сагова и арх. Динка Александрова, доктор Румен Петков, основен редактор на медията „ Поглед инфо “, проф. лекар на филологичните науки Ваня Добрева, проф. доктор Боян Дуранкев, доцент доктор Мариета Иванова-Гергинова, Институт по литература към Българска академия на науките, писателя Светозар Казанджиев, българиста Албена Копринарова, Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина – АБУЧ, с акредитиран представител Петя Цанева и други

Вярваме, че езикът и буквите са едни от знаците на родната памет и принадлежност. Не желаеме след време да се срамим от поколенията, че подменяме нашите свещени полезности с непознати, и то в днешните съдбоносни времена на глобализация и размито самоопределяне. Великите сили не го вършат и по тази причина са велики. 

На възхитителния български език е отдаден и майският брой на Списание 8. В него можете да прочетете блестящите публикации на Розмари Де Мео за какво чуждиците убиват българския език; на Виктория Бешлийска - за силата на старите ни думи; на доцент Веселина Вачкова - за какво е заветен българският език; на доктор Рада Коджабашева - за всеобщата латинизация, която се шири безнаказано и не на последно място - изявление с доцент Владислав Миланов - за мощния заряд на думите, който поддържа българския дух. Представяме и опит, който демонстрира по какъв начин цветовете на аурата, положението на човек, се трансформират, когато слуша чиста българска тирада и когато тя е цялостна с чуждици. Вярваме, че тематиката ще разсъни доста българи. Нека посредством живия си диалект да бъдем горди носители и пазители на това скъпо и всенародно богатство... И дано във всеки лумне пламъкът на родолюбието, течаща в българската кръв!
Разгледайте и поръчайте броя ОТТУК.
Писмото прочетете тук:
Отворено писмо до президента на България
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР