По повод 17 май – Световен ден за борба с

...
По повод 17 май – Световен ден за борба с
Коментари Харесай

38 пункта за измерване на кръвно налягане - Световен ден за борба с хипертонията

По мотив 17 май – Световен ден за битка с хипертонията, стартира самодейността „ Май месец за мерене “ на Международната лига по хипертония (ISH), най-голямата синхронизирана здравна акция в света, която протича в 150 страни. В нашата страна тя ще се организира за 17-а поредна година от Българската лига по хипертония.

През май месец в 28-те регионални града на България ще действат общо 38 пункта за премерване на кръвно налягане. Участниците ще бъдат осведомени за рисковете от хипертонията, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване. Студенти-медици ще мерят кръвното налягане на искащите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ, която подкрепя профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт. Графикът и пунктовете за скрининг ще бъдат оповестени скоро на уеб страницата на Българската лига по хипертония:

В поддръжка на „ Май месец за мерене “, фармацевтична компания Servier провежда международна осведомителна акция „ #Защото аз по този начин споделям “, която цели да подтикне хората да ревизират кръвното си налягане. За пета поредна година новаторската фармацевтична компания Servier поддържа Българската лига по хипертония в осъществяване на самодейността за скрининг и организира обществена акция за повишение на осведомеността по отношение на значимостта на измерването на кръвното налягане. Тази година посланията на „ #Защото аз по този начин споделям “ са ориентирани към дейното население със специфичен фокус върху възрастовата група от 40 до 60 години, където обичайно се откриват пропуски в диагностиката на болестта и неудовлетворителен надзор при към този момент провеждана терапия. За по-добра информираност Servier България поддържа и платформа с информация и потребни препоръки за наблюдаване и справяне с високото кръвно –.

Проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония споделя: „ Амбицията ни в актуалната акция е да достигнем до всички регионални градове в страната, както и да разтеглим каналите, по които доставяме надеждна и налична информация. Българската лига по хипертония акцентира смисъла на повишение качеството на информираност, надзор и терапия на високото кръвно налягане като основно деяние, належащо за предварителна защита и надзор на сърдечносъдовите болести в България.

С почти 4 милиарда наранени от артериалната хипертония в международен мащаб положението е водещата причина за гибел, виновна за 10,8 млн. смъртни случая годишно. Хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт, както и за развиване на сърдечна непълнота. Извън обичайна връзка със сърдечно-съдовите болести хипертонията предизвиква над 40% от смъртните случаи при хора с диабет и е водещ риск за гибел на плода и майката в бременност, развиване на деменция в по-късните стадии от живота и градация на бъбречната непълнота. Чрез премерване на кръвното си налягане индивидите могат по-добре да го държат под надзор и по този метод да понижат риска от сърдечно-съдови събития.

През 2022 година присъединяване в акцията „ Май месец за мерене “ у нас взеха 4027 души в 16 регионални града на междинна възраст 61,7 години. По време на скрининга делът на хипертониците, дефинирани като човеци, приемащи терапия или с измерени стойности на АН над 140/90 mmHg, надвиши 70%, като следени на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите.

Кампанията „ Май месец за мерене “ се проведена от Българската лига по хипертония с поддръжката на СЗО клон България, Български Червен кръст, Асоциация на студентите медици в България, Национална пациентска организация, Servier България, Омрон България, Българска национална телевизия, Медикъл Нюз, медицинските университети и общините. Инициативата се поддържа публично от Световната лига по хипертония, Международното сдружение по хипертония, Световната самодейност по проблемите, свързани с потреблението на сол и здравето, и Международната диабетна федерация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР