По повод 110-ата годишнина от началото на Балканската война и

...
По повод 110-ата годишнина от началото на Балканската война и
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей гостува с изложба в Кралския музей Лаженки в Полша

По мотив 110-ата годишнина от началото на Балканската война и в навечерието на Независимостта Националният военноисторически музей гостува в Кралския музей Лаженки с изложбата " Нямах оръжие. Имах раница и статив “. Тя показва 42 художествени творби на 16 от най-изявените художници, творили в България по време на Балканските и Първата международна война. Сред тях са Александър Мутафов, Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Ярослав Вешин и други

Някои от художниците, добили след това европейска и международна популярност, вършат своите първи крачки точно с рисунки по фронтовете на войните от началото на ХХ в. С палитрата от страсти, запечатани на бялото платно, те опълчват " трясъка на безсмъртните победи “ на човешкия ентусиазъм за предпазване на живота и цената на войната.

Изложбата се провежда със съдействието на Българския културен институт – Варшава, и може да бъде прегледана в Кралския музей Лаженки във Варшава от 22 септември до 6 ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР