По последна информация фериботът Андрос Джет тръгва от гръцкия остров

По последна информация фериботът Андрос Джет тръгва от гръцкия остров ...

Ферибот тръгва към блокираните туристи в Самотраки.


По последна информация фериботът "Андрос Джет" тръгва от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки днес, около 12.00 часа на обяд и ще пристигне в 22 часа, съобщиха от МВнР.

Четвърти ден близо 1500 туристи са блокирани на Самотраки. Заради силния вятър и бурното море през последните дни ферибот не можеше да достигне острова, където почиват и много българи.

Очаква се фериботът "Адрос Джет", който е с капацитет 600 души и 75 автомобила, да пристигне на пристанище Самотраки в 22.00 часа тази вечер. Ще натовари пътници и леки автомобили веднага и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, фериботът "Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки. Този кораб не може да превозва камиони, се уточнява в съобщението на външното ни министерство.

Поради нарушените връзки, островът изпитва остра нужда от почти всякакви продоволствия. По тази причина фериботът "Анакс" започва от 14 август да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

На Самотраки в момента се намират 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Франция, Великобритания, Италия и Сърбия. Вчера местните власти им осигуриха безплатни нощувки и храна.

Източник: dir.bg