По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария

...
По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел: През последните три години двустранният стокообмен с Гърция е нараснал с 1 милиард евро

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на публично посещаване в София бе министърът на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис.
 
" България и Гърция са освен прилежащи страни, само че и другари, съдружници и стратегически сътрудници. Отношенията сред двете страни са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда собствен непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейски Съюз и на НАТО ", съобщи вицепремиерът.
 
По време на полемиките бе подложен акцент върху задълбочаването на връзките сред двете страни по стратегически планове за съгласуваност в региона на енергетиката, превоза и инфраструктурата. Приетата през есента на 2023 година Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния за взаимна работа в свързаността, построяването на коридора " Север-Юг " и транспортната инфраструктура също бяха във фокуса на диалозите. Сред разискваните тематики бе и войната в Украйна и поддържането на стабилността и сигурността в Черноморския район.
 
" Важно е да продължим да работим дружно за съгласуваност в науката, нововъведенията, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развиване на Югоизточна Европа ", добави вицепремиерът и министър на външните работи и открои, че през последните три години двустранният стокообмен е повишен с 1 милиард евро.
 
 Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на външните работи на Република Гърция Георгиос Герапетритис Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи
Мария Габриел благодари на гръцкия външен министър за безапелационната поддръжка на Гърция за присъединението на България към Шенгенското пространство и еврозоната. Тя благодари и за поддръжката за участие на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
 
" Отношенията сред България и Гърция с изключение на в общи начинания се състоят и в близкия контакт сред хората. Близо 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Културната и цифровата дипломация имат все по-голямо значение, като ще продължим да развиваме съдействието в тези сфери за съответни изгоди за жителите на двете страни ", заключи Мария Габриел.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР