По покана на Светия Престол на Ватикана българският еврокомисар по

...
По покана на Светия Престол на Ватикана българският еврокомисар по
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна с папа Франциск във Ватикана

По покана на Светия Престол на Ватикана българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел беше призната през днешния ден от Папа Франциск на специфичната гала "бачиамано " и беседва с него по въпроси, свързани с новите технологии и отстояването на общочовешките полезности. Това оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Комисарят благодари на Светия Отец за мощния му глас в отбрана на младежите, на християнските полезности и слагането на индивида в центъра на всички дейности, както и за отвореността му към новите технологии.

,,В работата си се повеждам от правилото новите технологии да разрешават да утвърждаваме нашите човешки полезности и правила, да ни оказват помощ за по-голям достъп до просвета и образование'', показа с папата Мария Габриел. В тази връзка тя му сервира алегоричен подарък – фотография на творбата на един от спечелилите в състезанието за компютърна рисунка "България в Европа: минало, настояще, бъдеще ", който провежда за българските възпитаници във връзка 3 март. Творбата изобразява дядо Добри – възрастният човек, посветил се напълно на духовния свят и православната религия, който се трансформира за българите в синоним на добродетел. Авторът е Виктория Дрънкарева – ученичка от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов " във Велико Търново.

,,Смятам, че новите технологии би трябвало да ни служат за битка със общественото изключване и бедността, да ни разрешават да бъдем покрай нашите изконни човешки полезности, да разрешават на младите да показват своята креативност. Радвам се, че през днешния ден има младежи, които осъзнават какъв брой е значимо да съхраним човечността и добротата'', показа българският еврокомисар с папа Франциск, който остана впечатлен от силата на посланието на подаръка.

Мария Габриел показа още, че образованието и културата са тези, които в днешния дигитален свят могат да оказват помощ в битката и с провокации като подправените вести, а по този начин също и да насърчат отстояването на етични правила в развиването на изкуствения разсъдък.

Папа Франциск също сервира подарък на българския еврокомисар – орден с герба за 6-ата година от папството му, на противоположната страна на който е изписано, че никой не е по-голям от мира и всичко може да бъде изгубено с война.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР