По покана на председателя на КНР Си Дзинпин, от 30

...
По покана на председателя на КНР Си Дзинпин, от 30
Коментари Харесай

Китайско-виетнамските отношения ще бъдат издигнати на по-високо ниво на развитие

По покана на ръководителя на КНР Си Дзинпин, от 30 октомври до 2 ноември генералният секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг направи публично посещаване в Китай. Нгуен Фу Чонг е първият задграничен началник, с който Си Дзинпин се срещна след 20-ия конгрес на ККП.

Настоящото посещаване е и първото посещаване на Нгуен Фу Чонг в чужбина след 13-ия конгрес на Виетнамската комунистическа партия. По време на срещата двамата водачи единомислещо обявиха, че ще се стремят към усилване на обичайното другарство сред двете страни, усилване на стратегическата връзка, подсилване на политическото взаимно доверие, управление на разликите, а от стратегическа позиция ще насочат развиването на двустранните връзки в новата епоха.

По време на срещата им на 31 октомври в Пекин Си Дзинпин посочи, че сполучливата процедура на социалистическата рационализация на Китай и Виетнам съставлява потребен опит за необятния набор на разрастващите се страни и принос за напредъка на човечеството. По отношение на стопанската система Китай и Виетнам са значими търговско-икономически сътрудници. През последните години обвързването на китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ и виетнамската тактика „ Два коридора, един окръг “ върви сполучливо. Двустранното икономическо и комерсиално съдействие се ускорява. За няколко години поред Китай е най-големият търговски сътрудник на Виетнам. От своя страна Виетнам е най-големият търговски сътрудник на Китай в границите на АСЕАН и шестият по величина търговски сътрудник на Китай в света. През 2021г. стокообменът сред двете страни надвиши 230 милиарда щатски $. По време на срещата Си Дзинпин акцентира на нуждата от усилване на двустранното съдействие в региона на медицината, зеленото развиване, цифровата стопанска система, оправянето с климатичните промени и други. Това ще са предпочитаните точки за развиване на прагматическото съдействие сред двете страни.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР