По подхода ЛИДЕР са одобрени проекти от Програмата за развитие

...
По подхода ЛИДЕР са одобрени проекти от Програмата за развитие
Коментари Харесай

Георги Събев: По подхода ЛИДЕР са одобрени проекти по ПРСР за близо 90% от заявения финансов ресурс

По метода ЛИДЕР са утвърдени планове от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) за близо 90% от декларирания финансов запас.  Това са планови оферти на обща стойност 173 млн. лв.. Забавянето в разглеждането на плановете е наваксано. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев пред участниците в Комитета за съгласуваност на ВОМР, който организира съвещанието си в хибриден формат.

Георги Събев съобщи, че за сполучливото използване на метода през идващия програмен интервал 2023-2027 година ще бъдат основани допустимо най-хубавите условия и по този начин повече средства ще доближават до локалните общности.

На съвещанието беше показан доклад за осъществяването в настоящия интервал и бяха обрисувани главните задания и провокации, които предстоят през идващия програмен интервал. Заместник-министър Събев регистрира, че през актуалната година съществени акценти в осъществяването на метода ВОМР са сполучливото привършване на тактиките за 2014-2020 година, като в границите на сегашния програмен интервал са финансирани 64 локални инициативни групи, а също по този начин тази година стартира подготовката на правила за използването на метода за интервала 2023-2027 година Той напомни, че българският Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони беше утвърден на 7 декември 2022 година, което е отлична вест и за метода ВОМР и развиването на селските региони.

Има добър прогрес при осъществяването на досегашните тактики, което значи, че методът ще бъде изпълнен сполучливо за този програмен интервал и за идващия ще бъдат основани допустимо най-хубавите условия за неговото сполучливо използване, сподели той.

„ Много положително е темпото, с което в Държавен фонд „ Земеделие “ преглеждат постъпилите планове. По последна информация към този момент са обработени 85% от всички постъпили 740 процедури за асортимент на планове или общо те са 630, като остават за обработка 110. Общо са регистрирани над 2024 плана за финансиране от ПРСР за целия програмен интервал със декларирана дотация от над 190 млн. лева От тях утвърдените планове са за близо 173 млн. лева или 90% от декларирания финансов запас “, съобщи аграрният заместник-министър. Той предизвести, че насъбраното закъснение забавя развиването на локалните общности и регистрира, че плановете в последните седмици се правят оценка ускорено.

„ По метода се поддържа локалният бизнес, развива се административният потенциал, поддържа се локалното самоуправление, понижава се обезлюдяването, защото младежите се задържат по родните си места “, добави Георги Събев.

Продължава откриването на приеми по тактиките, даже сега се приготвят и съгласуват, стана ясно на съвещанието.

През интервала 2023-2027 година ще бъде допустима поддръжката за основаването на интелигентни селища на територията на използване на тактиките. Основно условие при подготовката на бъдещите тактики ще е залагането на знаци, като ръководещите органи ще наблюдават за спазването им. Експертите предложиха в тактиките да се заложат реалистични разноски и потребности, да има устременост на ограниченията, разбор на бенефициентите, да се регистрират локалните специфики и приносът за територията.

Заместник-министър Събев благодари на ръководещите органи на всички оперативни стратегии, които вземат участие във финансирането на метода и участваха в Комитета за съгласуваност на ВОМР – Програмата за развиване на селските региони, Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", Оперативна програма „ Конкурентоспособност ”, Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ", както и на специалистите от ДФЗ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР