По опростен начин днес ще се на машината и в

...
По опростен начин днес ще се на машината и в
Коментари Харесай

Лесно е! Натискаш три пъти на екрана и избираш президент

По банален метод през днешния ден ще се на машината и в секционните изборни комисии чакат хората да се оправят доста по-лесно, защото изборът е един – за президент и вицепрезидент.

От СИК изясняват: поставяш картата с чип от горната страна, на екрана се появява бюлетината с две карета – това са имената на двете президентски двойки за балотажа. " Кликаш " върху желаните претенденти, по-късно още два пъти – да потвърдиш избора и да гласуваш. Изчакваш разписката, без да я дърпаш, сгъваш я и я пускаш в кутията.

„ Не се тормозя. Вече знам какво да върша с машината. Миналата неделя се озорих, до момента в който схвана по какъв начин става. Помагаха ми от комисията, стоях минимум 10 минути, припотих се, в коридора се струпа опашка, веднага, крещя си, ще желая да ми дадат от тези, хартиените бюлетини, но се засрамих. И съумях. Оказа се, че то не било ужасно “, разсъждава 81-годишната Виолета Прокопиева от Кючук Париж.

Разказва, че е работила като продавачка, не е пропуснала нито един път избори и че най-лесно било гласуването по Живково време - знаели за кого да гласоподават.

Повечето секции в Пловдив са оборудвани с машини, в 97 има даже по две устройства. Всички бяха тествани през вчерашния ден в ранния следобяд.

„ Само една машина в секция 26 в ОУ „ Райна Княгиня “ в регион „ Северен “ не можа да се включи, по тази причина там ще се гласоподава с хартиени бюлетини “, изясни шефът на 16-та РИК Ивайло Василев.

Пловдивчани избират държавен глава в 481 секции, от които 5 са мобилните за карантинирани и 4 за хора с тежки увреждания, които не могат да отидат до урните.

Според изборните описи право на глас в Пловдив имат 301 978 души. Толкова бяха и преди седмица, на изборите 2 в 1.

По традиция общината обезпечава превоз за трудноподвижни хора – който желае, може да съобщи профилиран микробус даже и през днешния ден до 17 часа на телефони: 032/962478 и 0887 484884. Пак по традиция е неразрешена продажбата и сервирането на алкохол в заведенията и комерсиалните обекти, като се изключи сватби и проведени тържества.

В изборните секции допускат, че през днешния ден няма да има такива опашки, каквито имаше предходната неделя, а обработката на резултатите ще завърши по-рано, макар че още веднъж контролно ще броят разписките. Всяка секция разполага с маски и дезинфектанти.

„ Гласувайте! Бъдещето ни зависи от всички нас “, прикани гласоподавателите шефът на 16-та РИК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР