По определението на своите създатели това е място за пазаруване

...
По определението на своите създатели това е място за пазаруване
Коментари Харесай

Онлайн платформата "ДарПазар" – пазаруване с кауза

По определението на своите основатели това е място за извършване на покупки с идея. Онлайн платформата " ДарПазар " е взаимна самодейност на екипите на " Аксенчър България " и Български център за нестопанско право (БЦНП), а другояче казано, това е място, където можете да намерите артикули, предмети, услуги, които обществени бизнесмени оферират, с цел да реализиран своите задачи. Всяка покупка оттова значи поддръжка за съответна човешка орис, за развиване на концепция, запазване на природата и животните. От друга страна, посредством тази платформа обществени бизнесмени - дребни и огромни, ще могат да стигнат до повече хора, да опишат за смислените неща, които вършат, и да намерят съидейници.

Платформата започва на 4 декември, а предколедният интервал е идеалното време за начало на един план, основан с благотворителна задача. Освен това на уеб страницата към този момент могат да се намерят забележителен брой ръчно направени коледни дарове, коледни картички, играчки за елха, свещи и други предмети с коледен дух. Могат да се намерят също по този начин дарове за деца и възрастни – пъзели, книжки с приказки и за оцветяване, просветителни игри и така нататък, а също и прекарвания – като месене на самун за двама, работилници за деца и други

Компанията " Аксенчър " взе участие в плана с техническата направа и поддържането на платформата, а БЦНП реализира връзката със обществените предприятия и връзката на платформата. Мисията на фондация БЦНП е да поддържа развиването на средата за неправителствените организации в България, да могат хората свободно да се сдружават и да развиват самодейностите си. Една от стратегиите на БЦНП е " Предприемачество за нестопански организации ", която предизвиква и подкрепя развиването на бизнеса с идея като един от методите за реализиране на резистентност в решенията за значими обществени проблеми.

За " Аксенчър " (Accenture) това е следващият социалноотговорен план, в който тази огромна интернационална компания влага своя характерен опит в региона на цифровите услуги, прилагани в пресечната точка на бизнеса и технологиите, с цел да помогне на клиентите си да подобрят представянето си. Компанията има дълготраен опит допълнително от 40 промишлености и всички браншове на бизнеса, към 469 000 чиновници допълнително от 120 страни и държи на имиджа си на водач в нововъведенията за възстановяване на метода, по който хората живеят и работят.

За спецификата на плана " ДарПазар " и за корпоративната обществена отговорност беседваме с Петър Торнев, представител на мениджмънта на компанията " Аксенчър ", директния началник на плана Ирина Тончева и основния разработчик на платформата Тони Танчевски.
Защо огромна компания като " Аксенчър България " избра да поддържа тъкмо този план по основаване на електронна платформа за обществени предприятия в границите на ангажираността на компанията със социалноотговорна активност?

Петър Торнев: Изграждането на платформата " ДарПазар " не е единична демонстрация на корпоративна обществена отговорност. Напротив, това е методът, по който компанията " Аксенчър " възприема своето обвързване и принос към по-устойчива обществена среда, в която всеки човек може свободно да покаже своите качества и да бъде сполучлив в своите инициативи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Създаването на електронната платформа " ДарПазар " дава опция на обществените предприятия в България да оферират онлайн своите артикули и да дават услуги, подкрепящи разнообразни обществени дела. От своя страна всеки клиент може да избере своята идея, без да се постанова да събира информация от разнообразни източници. Петър Торнев

Петър Торнев e заместник-директор на Технологичния център на " Аксенчър " в България. Работи в IT сферата повече от 15 години. Завършил е " Компютърни системи и технологии " в Техническия университет - Варна. Става ученик на Harvard Business School, откакто приключва програмата за Leadership Development през 2015 година В момента приключва EMBA в Американския университет в България. Интересува се от промяна в образованието и рационализиране на лидерския капацитет в България. Допринася за развиването на тактики и новаторски решения в облачните технологии, киберсигурност, онлайн търговията, както и за използването на политики, свързани с културното, възрастовото и половото многообразие в фирмите.

Ирина Тончева

Старши бизнес анализатор, чиито съществени отговорности са да построи връзка сред клиента и екипите по разработка, като извлича условията и задачите на клиента и дефинира функционалната част на софтуерното решение. Ирина има повече от 8 години опит в тази сфера в разнообразни промишлености. Тя е директен началник по плана " ДарПазар " и признава, че това е един от най-значимите планове, по които е работила.

Тони Танчевски

Разработчик интернет приложения (web developer), чиято задача е основаването на добре планиран и ефикасен код. Освен от построяването на функционалности той залага и на създаване на добра визия, която да подхожда на съответния бизнес и да покачва имиджа му. " ДарПазар " е план, в който той сплотява функционалност и семпла визия, която да влияе на потребителите и да печели доверието им.

В представянето си Accenture декларира, че създава и поддържа e–commerce платформите на най-големите онлайн търговци в света. С какво тази платформа се разграничава, кое е особеното в нея?

Ирина Тончева: " ДарПазар " се разграничава доста от онлайн търговците, защото фокусът е ориентиран към щедрост.

Платформата не цели импулсивна покупка, в противен случай, съществена цел на " ДарПазар " е да построи прочувствена връзка сред клиента и идеята, която той е избрал да поддържа и да бъде съпричастен към нея.

Едно от огромните преимущества на " ДарПазар " е, че всеки може да я достъпи, без значение от местоположението му. Често хората, които желаят да поддържат дела, го вършат най-много в града, в който живеят. " ДарПазар " ще даде опция да поддържаме хора от цяла България когато и да е.

При основаването на " ДарПазар " трябваше да се съобразим с доста по-различни вид критерии спрямо критериите, които имат най-големите онлайн търговци в света. Платформата би трябвало да е комфортна и лесна за ръководство, защото наличието се ръководи напълно от самите обществени предприятия – хора, които нямат задълбочените знания и средства на e-commerce света. Разходите по поддръжката на платформата би трябвало да са сведени до най-малко, с цел да може събраните средства да се употребяват напълно за поддръжка на идеите.

Вярвам, че " ДарПазар " ще набере бързо известност в цифровия свят, в който живеем и ще ни припомня всекидневно, че в действителност човешките действия и взаимоотношения ни вършат по-добри!

Тони Танчевски: Идеята на тази платформа е да обвърже бизнеса с идеята. Именно със средствата от закупуването на артикули и/или услуги от " ДарПазар " потребителите в действителност подаряват и поддържат нечия човешка орис. Сигурен съм, че огромните марки също подкрепят и подаряват част от своята облага, само че концепцията на техните онлайн магазините е най-вече да акумулират доходи от продажби ориентирани към крайни клиенти, създавайки артикули, които удовлетворяват потребностите на техните клиенти. " ДарПазар " също е насочен към крайния консуматор, само че без да основава нужда и без да търси, от какво се нуждае той. Идеята на тази платформа е да удовлетворява и поддържа хора в потребност и всяка покупка да я трансформира в подаяние.

Какви са другите обществени планове на сдружението – в България и в други страни. Компанията сочи, че е водач в нововъведенията за възстановяване на метода, по който хората живеят и работят.

Петър Торнев: По-рано през 2019 година компанията реализира самодейността Jump to IT - доста сполучливата стратегия, в която хора без работа и без техническо обучение и опит минаха през образование, с цел да бъдат наети в компании в IT промишлеността. Изключително сполучлива самодейност, която завърши със забележителни резултати - 86% от хората откриха претовареност в сектора незабавно след довеждане докрай на образованието.

В световен аспект компанията има дългогодишни обичаи в реализирането на обществено виновни планове посредством предложение и осъществяване на новаторски високо софтуерни решения. Част от последно осъществените в тази тенденция начинания са да вземем за пример потреблението на Big Data за попречване на високата детска смъртност в някой Щати в Съединени американски щати (Using Big Data to Address Infant Mortality); или създаване на приложение за Android, E-Healthworker, което да спомогне за подобряването на опазването на здравето на децата в труднодостъпни региони (E-Healthworker: Innovating to Improve Child Health in Hard-to-reach Areas). Също по този начин основаването на изкуствен интелект, който оказва помощ на възрастни хора за възстановяване на тяхното физическо и ментално положение, посредством потребление на гласови и зрителни технологии за активиране на видеообаждания, напомняния за медикаменти и извършения. Програмата също по този начин може да даде сигнал на семейство или медицински лица при избрани аномалии в държанието (Virtual Homecare: Helping Older Citizens Live Independently). Тези и доста други начинания са част от световната обществена тактика на Аксенчър, която ще продължава да се развива в посока възстановяване на метода, по който хората живеят и работят, както по света, по този начин и в България.

Какво научихте за обществените предприятия в България в процеса на работа по тази платформа?

Ирина Тончева : Силно усещане ми направи това, че другите обществени предприятия са в действителност една сплотена общественост, обединени в развиването на общественото предприемачество в България.

В света на търговията, в който работим всекидневно, конкуренцията е доста огромна и нападателна и от време на време човешките взаимоотношения остават на назад във времето. Социалните предприятия в България с изключение на, че поддържат благотворителни дела, са в действителност едно огромно семейство и всяко едно от тях е постоянно готово да подаде ръка на другите до себе си.

По време на работата ми по плана се изненадах и какъв брой доста обществени предприятия има в България и научих за разнородни дела, които поддържат. " ДарПазар " ще даде опция посредством още един канал тази информация да доближава до все по-голяма публика!

Избрахте ли си към този момент артикул или услуга с идея от " ДарПазар "?

Ирина Тончева: Да, дори го поръчах в първия ден, в който пуснахме публично платформата - коледни картички, направени по рисунки на децата от Карин Дом - Варна, и художничката Стели Чакърова.

Избрах този артикул, тъй като средствата подкрепят лечението на децата със специфични потребности в Карин дом. Освен това ще мога да подаря картичките на околните ми хора, точно около един от най-светите празници Коледа и да ги срещна и направя съпричастни с " ДарПазар ".

Тони Танчевски: Забелязах, че изборът на артикули се усилва скоростно всеки ден, което извънредно доста ме радва.

Продуктът, който си избрах, е Керамична чаша за чай и кафе " Африканката ". Зная, че който и артикул да избера в действителност върша подаяние. Отпивайки от тази чаша и гледайки я на бюрото ми, тя ще ми припомня, че би трябвало да бъдем по-добри, все по-милосърдни и да се смиляваме над човешките потребности все по-често.

Аз съм щастлив, че моята покупка ще подари и поддържа надарено момче, лишено от родителска грижа да поеме по своя път на развиването.

Интервюто взе Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР