По около 100 лева на ден могат да си изкарат

...
По около 100 лева на ден могат да си изкарат
Коментари Харесай

100 лв. надница за берач на билки, но интересът е слаб

По към 100 лв. дневно могат да си изкарат опитните берачи от събиране на билки у нас, съобщи Добрин Тонев от Българската асоциация на билкарите и гъбарите, представен от "Труд ".
Въпреки това хората, които събират билки всяка година понижават, безапелационен бе Иван Цицелков от същата организация.
Трима събирачи, които познават терена и са се сдружили в екип, могат единствено за ден да съберат по 800-1000 кг пелин, даде за образец Тонев. И добави, че при изкупна цена от приблизително 30 стотинки за кг си изкарват сред 80 и 100 лв. на човек. Също добра сума могат да вземат берачите на липа, която се изкупува по 4-5 лв. за кило. Тя е измежду билките, с които сме най-известни по света.
Заради възбраните да се берат липовите дървета в градовете обаче износът понижава.
Според Тонев ограничаването е ненужно, защото при брането на липата дребните и тънки клони се чупят, само че по този начин или другояче те израстват през последваща година. При събиране на липа образуваните опитни бригади събират по 20-30 кг на човек, добави Тонев.
Реколтата е с няколкостотин тона по-слаба спрямо предишни години, изясни той.
Въпреки положителната облага берачите понижават всяка година, безапелационни са специалистите.
Затова се задълбочават и проблемите с качеството на събраните билки, макар, че има наклонност на повишаване на цените, изясни Цицелков.
Дъждовете от април до юли са довели до добра годишна продукция, само че са попречили и на събирането и на сушенето на билките. Очаква се огромен спад на реколтата, допълнитой.
Достатъчни количества са събрани от бял равнец, цвят глог и жълт кантарион, само че множеството билки са с по-слаб рандеман по отношение на предходната година.
Основният ни експорт на билки е за страните от Европейския съюз, най-вече за Германия, Франция, Испания и Италия, изясни Добрин Тонев. Страната ни транспортира близо 200 лековити растения в над 50 страни, добавя Цицелков.
Цената, при която се изкупуват и изнасят култивираните билки, мощно зависи от лабораторните разбори, които са наложителни за Европейски Съюз. В лековитите растения наложително се ревизира съществуването и равнищата на пестициди, пиролизидинови и тропинови алкалоиди, полициклични ароматни въглеводороди, глифозати и доста други, изясни той. Въпреки това през последните години е наклонност да пораства делът в износа ни на култивираните билки за сметка на диворастящите.
Цицелков е безапелационен, че не може да се твърди, че билките, които не са модифицирани, се изнасят на ниска цена от България. Той акцентира, че цените зависят от пазара и неслучайно в този бизнес съперници са ни страни като Германия и Франция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР