По официални данни заразените с COVID-19 до момента у нас

...
По официални данни заразените с COVID-19 до момента у нас
Коментари Харесай

Проф. Кунчев с тревога: Дано системата не гръмне през април ...

По публични данни инфектираните с COVID-19 досега у нас са малко над 320 хиляди Според математика от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев действително заболелите от началото на пандемията в България обаче са 4 пъти повече.

Дългото боледуване и продължителния инкубационен интервал не престават да объркват сметките на лекари и математици. Според данните на оперативния щаб болни до този миг са под 400 000. На процедура обаче има още към милион, които са боледували или са били преносители, само че не са регистрирани.

" Институтът Роберт Кох споделя, че би трябвало да умножим 320 000 х 4, това са 1 300 000. Значи толкоз души са срещнали с вируса въобще без да подозираме. За да отчетем същинското състояние в нашите модели би трябвало да умножаваме по този метод. " Това изясни пред bgonair.bg математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев.

Математиците употребяват цифрата 1 300 000 души, в което включват регистрираната и скритата заболеваемост, с цел да приготвят моделите си.

Според проф. Кунчев от Българска академия на науките, в случай че имунизацията не се извършва по проект, пандемията може да продължи до март 2022 година, а умрелите да са близо 40 000. При добра организация и по-голям брой ваксинирани, упованията са COVID-19 да отшуми по- рано.

" Ако 120 000 бъдат имунизирани и още по-добре 150 000 бъдат имунизирани на месец, тогава до края на годината- ноември, декември можем да приключим с епидемията в България ", добави още той. Според него наложените ограничения от понеделник са закъснели.

" То е дори късно. Червената лампичка беше от дълго време, още преди 25, 30 дни, когато те станаха 500 ", означи професорът.

Според изчисленията на математиците инфектираните след новото затваряне въпреки всичко ще намалеят с близо 2000 души. Това обаче не успокоява проф. Кунчев.

" Въпросът е в този момент системата да не гръмне напълно април месец. А то по този начин се обрисува, че аз на 20 април не знам какво ще стане ", сподели още проф. Кунчев.

Според прогнозите всеобщото имунизиране в България се чака да завърши чак през юли 2022 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР