По непотвърдена информация, процедурата за продажбата на активите на чешката

...
По непотвърдена информация, процедурата за продажбата на активите на чешката
Коментари Харесай

ЧЕЗ се отказва от продажбата на активите си в България?


По непотвърдена информация, процедурата за продажбата на активите на чешката компания ЧЕЗ в България е спряна. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в Перник, откъдето стартира инспекцията на специалистите от енергийното ведомство на готовността на фирмите за зимния сезон.

По-рано в понеделник излезе информация, че Топлоелектрическа централа " Бобовдол " и нейни италиански сътрудници са предложили най-високата оферта за бизнеса на ЧЕЗ в България. Този Топлоелектрическа централа се свързва с предприемача Христо Ковачки. Според в. " 24 часа ", който се базира на свои източници в Прага, офертата е стигнала съвсем до 250 млн. евро, като предложенията тръгвали от 120 млн. евро.
Останалите претенденти са " Приста ойл ", Енерго про ", " Инеркомгруп " и " Фючър енерджи ", като не е ясно какви суми оферират те.

Чехите са притежатели на сдруженията за електроразпределение и електроснабдяване, обслужващи Западна България, както и на слънчев парк и на Топлоелектрическа централа Варна. В Чехия очаквали повече пари за бизнеса на ЧЕЗ, който обслужва цяла Западна България и 1 млн. семейства. Чешки медии писаха, че електроразпределителната компания желае възстановяване на офертите - до 300 млн. евро за главния си бизнес и още 50 млн. евро за Топлоелектрическа централа " Варна " (останала без сероочистване и неработеща).

Зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов прикани службите да проучат бъдещия притежател на ЧЕЗ, тъй като ЕРП-то е значимо за националната сигурност.

Тъй като този бизнес е обвързван освен с енергийната, само че и с националната сигурност, страната ни ще подходи доста деликатно към възможната продажба, уточни през днешния ден министър Петкова.

" Сделката, която чешката страна организира като договорка по продажба на активите си в България, е напълно в рамките и компетентностите на чешката страна. Това, което аз зная е, че тази процедура е спряна - дали краткотрайно, дали непрекъснато. Но без значение от това какво ще реши чешката страна във връзка с продажбите на тези свои активи в България, този, който бъде избран за покупател, в случай че се стигне до завършване на тази договорка, той ще би трябвало да бъде тестван надлежно от нашия регулатор, с цел да се ревизира дали тази компания има капацитета да прави тази толкоз виновна работа ", съобщи Петкова.

Процедурата за изкупуване на активите на ЧЕЗ в България беше стартирана при започване на годината. На първия стадий бяха подадени предложения от 8 кондидати, а за втория стадий бяха определени пет компании: " Приста ойл ", благосъстоятелност на братята Атанас и Пламен Бобокови в консорциум с турската STFA Yatirim; чешката „ Енерго про " ; Топлоелектрическа централа " Бобовдол ", която се свързва с Христо Ковачки, и нейни италиански партньори; българската " Инерком груп " с мажоритарен притежател предприемачът Пламен Николов, чиито главен бизнес са металите и строителството; българската " Фючър енерджи ", която търгува с ток и е на бизнесмена Валентин Христов, който доставя електрическа енергия в България, Македония, Сърбия и Албания.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР