По нашите планини остава сериозна опасността от лавини. Причината за

...
По нашите планини остава сериозна опасността от лавини. Причината за
Коментари Харесай

ПСС напомня да не се подценява лавинната опасност

По нашите планини остава сериозна заплахата от лавини. Причината за това са изменящите се всекидневно синоптични условия.

Въпреки предизвестията на планинските спасители да не се кара отвън пистите, доста от търсачите на мощни чувства поемат риска да карат отвън тях.

Само няколко седмици след изобилните снеговалежи в региона на Банско, снегът по пистите и отвън тях, към този момент е добре отъпкан. Според експертите обаче, остава сериозна заплахата от лавини.

" Опасността все още стартира леко да спада, само че това не значи, че хората не би трябвало да са нащрек. По 5-степенната европейска канара, която ние следим всекидневно, тя е 2 от 5. Това е единствено за региона на тази част от Пирин, която е над Банско ", съобщи Анди Балевски, лавинен специалист.

Резките промени на температурите в планината трансформират и изискванията за формиране на лавини. Затова специалистите поучават още да следим с какъв цвят от Планинската избавителна работа са обозначили региона, в който се намираме. Ако той е червен, опасности не би трябвало да бъдат предприемани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР