По мои наблюдения медиите и изкуството създадоха романтичния образ на

...
По мои наблюдения медиите и изкуството създадоха романтичния образ на
Коментари Харесай

Явор Колев: Хакерите не са Робин Худ

По мои наблюдения медиите и изкуството сътвориха сантименталния облик на хакерите, вършат ги един Робин Худ. А хакерите са мощно оръжие и инструмент в ръцете на проведената престъпност, тъй че те никога не са позитивни герои. Това показа в ефира на ''Лице в лице'' по bTV началникът на отдел ''Киберпрестъпност'' към ГДБОП Явор Колев.

,,НАП беше обект на един обир, а не на приключване на данни. Това бе закононарушение, осъществено от една съответна компания. Казвам обир, тъй като това бяха данни, които бяха откраднати от пет милиона български жители и качени в интернет пространството – действие, което бе класифицирано от прокуратурата като терористичен акт. В тази връзка се надявам в най-скоро време да бъде изменен Наказателният кодекс, с цел да можем да организираме следствия, когато става дума за киберпрестъпления'', разяснява Явор Колев.

Относно оповестените фотоси на приятелката на претендента за кмет на София арх. Борислав Игнатов Колев уточни, че това е много известно закононарушение, което се назовава полово възмездие.

,,Имаме стотици сигнали за подобен вид закононарушения и в България има наказани за това. В случаите жертвите изпадат в доста тежко положение, стига се даже до самоубийство, заради което тези хора би трябвало да бъдат обсъждани като жертви на съществени закононарушения. В рамките на превенционните стратегии се срещаме с възпитаници и разясняваме тези проблеми и споделяме сходни случаи с децата, с цел да не стават жертва на подобен вид жанр закононарушение. Много е значимо децата от ранна детска възраст да се възпитават на киберхигиена'', разкри още началникът на отдел ''Киберпрестъпност''.

Друго известно в тези среди закононарушение е така наречен ''внедряване в междуфирмена кореспонденция'', където посредством хакерски офанзиви се отмъкват големи суми от български компании.

,,Компаниите би трябвало да наблегнат на киберзащитата си и да влагат в киберсигурността'', сподели в умозаключение Явор Колев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР