По мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4.5

...
По мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4.5
Коментари Харесай

Какво влиза в сметката на премиера за 4.5 млрд. лв. срещу кризата

По ограничения във връзка с бизнеса и заетостта - 4.5 милиарда запас активизира държавното управление ". Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет във вторник (24 март) вечерта. После изреди няколко съответни суми, чиито общ брой обаче не водеше до упомената. А точно:

- 500 млн. лева, с които се усилва капиталът на Българската банка за развиване (ББР), с които тя да подсигурява заеми за бизнеса. На съвещанието си в сряда държавното управление към този момент взе решение за това.

- 200 млн. лева, които са планувани за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лева за хора, пуснати в неплатен отпуск от компаниите си, които съгласно Борисов ще се получават от комерсиалните банки, само че ще се подсигуряват от Банката за развиване.

- 1 милиарда лева, които ще отидат за помощи за опазване на работните места като страната заплаща 60% от заплатите на служащи, които другояче биха била освободени.

- 50 млн. лева - за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета всяка Коледа и Великден и за нея също бе взето решение в сряда.

- 600 млн. лева, които в този момент няма да влязат в бюджета, тъй като са от налозите на бизнеса и хората и заплащането им е удължено до края на юни.

Сумарно това са 2 милиарда и 350 милиона лв.

Това може да се каже, че е главната сума, планувана към този миг за подкрепяне на стопанската система (без тази за пенсиите), въпреки че не беше казано за какъв интервал. Ако извадим отсрочените доходи - сумата е към 1.7 милиарда лв..

И даже и да приемем, че е правилно в активизирания запас да влизат отсрочени във времето доходи, а не разноски за държавното управление (последните 600 млн. лева - бел. а.), то съвсем половината от тотала не излиза.

Часове след изявлението мъм вторник нито от Министерството на финансите, нито от държавното управление можаха да отговорят за разминаването, само че на въпроси от " Дневник " от държавната пресслужба ден по-късно дадоха разбивка.

От нея се схваща, че " мобилизираният " запас в действителност е 4.6 милиарда лева като в него не влизат някои от изброените от премиера във вторник пера - като да вземем за пример 20 млн. лева повече за обществени разноски, само че пък половината от нея съставлява... предстоящ резултат.

" За увеличение на капитала на ББР се дават 700 млн. лева, с които се дават от ББР портфейлни гаранции в размер на 500 млн. лева, с цел да се дават на комерсиалните банки за това да им разреши да дават по-гъвкави условия за заеми към бизнеса, както и 200 млн. лева за гарантиране на безлихвени потребителски заеми в размер до 1500 лева за служащи и чиновници, излезли в неплатен отпуск. Със средствата, отпуснати на ББР, бизнесът и жителите ще могат дa пoлyчат заеми дo 2,5 млpд. лева ", пишат от държавната пресслужба.

Оттук се вижда и

от кое място се образува най-голямата част от " мобилизираната " сума

която няма по какъв начин да се " пришива " за разход на бюджета:

- 2.5 милиарда лв. предстоящ резултат - заеми за бизнеса и жители при 700 млн. лева предоставени от държавното управление.

В сметката влизат и известните към този момент " до 1 милиарда лева, - разноски за погашение на помощи за опазване на работните места в наранени браншове (схемата 60/40).

В разяснителната сметка още веднъж е включено отлагането на заплащането на корпоративните налози, което " ще коства на страната към 600 млн. лева До 15 април бизнесът има опция да заявява самичък предплатените вноски по Закона за корпоративно подоходно облагане по отношение на намаляването на предстоящата облага и да отсрочи заплащането им за 2021 година Така този запас от близо 600 млн. лева остава разполагаем на компаниите ", написа в отговорите на пресслужбата.

От този отговор се схваща, че в действителност прогнозата е в този интервал с толкоз да намалеят приходите от тези налози и да бъдат отсрочени за идващ поради предстоящите по-малко доходи от бизнеса. Размерът на предплатените вноски беше един от текстовете в проектазокана за изключителното състояние, против който бизнесът всеобщо възрази (какъв е казусът вижте тук) поради концепцията те да се образуват на база на финансовите резултати от мощната 2018 година В последна сметка ръководещите се съобразиха с възраженията и коригираха текстовете.

Правителството ще отдели 500 млн. лева за ограничения за попречване на разпространяването и за лекуване от Коронавирус 19, се показва още в отговорите до " Дневник " като тук евентуално се имат поради обявената от премиера сума за заплати и други разноски в министерствата на опазването на здравето, Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата, чиито разноски се усилиха поради ограниченията за преодоляване на болестта.

Така изчислена още веднъж сумата - става 4.6 милиарда лв.. И евентуално и 20 млн. лева, оповестени в допълнение за обществения патронаж.

По време на самия брифинг в Министерския съвет не бяха дадени елементи по стратегиите като на няколко пъти министър председателят разгласи, че в случай че би трябвало, ще се дадат още пари, само че не би трябвало всичко да се харчи в първите дни на рецесията.

На другия ден сутринта няколко негови министри бяха посетители в телевизионния ефир, като още веднъж опазиха същата теза - да " не истерясваме " още в първите дни, по думите на вицепремиера Томислав Дончев, който съпостави и настояванията на бизнеса за действителна и по-обхватна помощ с това да се изяде храната още в първия ден на плануван двуседмичен преход в планината. Въпреки, че получи няколко въпроса за това, че не излиза сметката до оповестените от премиера 4.5 милиарда лева той съумя да избегне съответния отговор. Така с мненията на няколко министри у невнимателния слушател бе затвърдено мнението, че се дават дейно 4.5 милиарда лв..

Реалната сума, която за момента " вадят " (по израза на премиера) е 1.77 милиарда лв..

Във вторник министър председателят не отговори държавното управление да има план за предстоящите от рецесията вреди, а сподели, че ще видят данните към края на март и ще създадат резюме. Тезата на премиера е, че множеството бизнеси имат пари и запаси, притежателите също, а българите имат милиардни спестявания в банките, по тази причина не би трябвало да се бърза да се вадят още пари от страната, с които да се подкрепи стопанската система. Като добави, че в случай че би трябвало - още ще дадем.

Извън тези ограничения, държавното управление към този момент не е показало по-голям проект за оправянето с икономическите резултати от рецесията, а финансовият министър Владислав Горанов сподели, че е предходна единствено седмица и се работи, само че не може всичко незабавно.

Все още няма пояснение и за посланието на премиера от първите дни на изключителното състояние. " От остатък към този момент сме на 3.5 милиарда недостиг, тъй като бюджетът не се попълня, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система ". Оттогава никой не е изяснил за какъв недостиг приказва министър председателят в случай, че данните на Министерстовто на финансите и в края на януари, и в края на февруари, демонстрират, че бюджетът продължава да е на остатък - нормалното му положение при започване на годината. Вероятната причина остава влошена прогноза на държавното управление за данните към края на годината, която министър председателят в собствен жанр показва като факт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1087)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР