По-малко религиозни хора в една страна – повече материално богатство,

...
По-малко религиозни хора в една страна – повече материално богатство,
Коментари Харесай

Вярващи и бедни или богати и атеисти


По-малко религиозни хора в една страна – повече материално благосъстояние, по този начин ли е в действителност? Ако човек прегледа страните по света, може да откри ред образци в поддръжка на това изказване. Разбира се, и изключенията се набиват на очи. Най-силно се открояват арабските страни, богати на нефт, както и Съединени американски щати, където религиозните поданици са най-голям % спрямо останалите западни страни. И въпреки всичко, в останалата част от света на пръв взор доминира правилото „ набожен и безпаричен ”, или „ безверен – богат ”. 

За да не разчитаме на повърхностни умозаключения по отношение на сходни значими тематики, английските учени от Бристолския университет се заемат да ревизират статистически има ли и какъв брой огромна е взаимовръзката сред секуларизъм и благосъстоянието, както и в коя посока е годна тя. Ръководителят на плана Дамян Рук и неговите сътрудници избират 109 страни в интервала от 1910 до 2014 година и ги съпоставят по разнообразни параметри благодарение на статистическия способ на регресионния разбор. 
 Арабските страни, богати на нефт, са от дребното изключения, където благосъстояние и набожност са в право-пропорционална взаимозависимост. Арабските страни, богати на нефт, са от дребното изключения, където хората са по едно и също време богати и религиозни.
Резултатите са красноречиви, че страните първо се секуларизират, т.е. държавното ръководство първо се отделя от религиозното, и едвам по-късно се замогват материално. Обратният феномен не се следи, споделя Рук. За всичките 109 страни важи още правилото, че 

колкото по-малка е ролята на религията, толкоз по-висок е брутният вътрешен продукт 


Този принцип е годен без значение от културните и религиозни особености на страните и е еднообразно годен за Англия и Нигерия, за Норвегия, Перу или Филипините. 
 Колкото по-бедна е една страна, толкоз по-вярващи са жителите й.
Колкото по-бедна е една страна, толкоз по-вярващи са жителите й.

Освен това се оказва, че колкото по-назад във времето хората са се отдалечили от религиозните си възгледи, толкоз по-напреднала е една страна в сегашния миг. Но както при множеството научни открития и тук има дребна измама. За в този момент проучването потвърждава, че има корелация, т.е. взаимовръзка сред набожност и благосъстояние, както и че  колкото секуларизмът постоянно предшества икономическия напредък. Но кои са така наречен трети фактори, които обуславят процеса, към момента не се знае. Екипът на Рук въпреки всичко към този момент са разкрили, че,

човешките права играят значима роля


Едва когато зачитането на личностните права в едно общество придобие действително значение и мощ, секуларизмът води и до стопански напредък. За огромна изненада на учените, равнището на начетеност на популацията е единствено вторичен фактор в този случай. За сметка на това, правата на дамите се оказват от водещо значение, най-малко на този стадий на проучването. 
 Каква е връзката сред религията, щастието и благосъстоянието, учените към момента не са открили.
Връзката сред благополучие, религия и благосъстояние към момента не е разгадана от науката.
В исторически аспект, получавайки достъп до обучение и работа, религиозната ангажираност на дамите понижава, за сметка на материалното богатство на популацията. За в този момент учените си резервират правото на спомагателни изследвания по отношение на този съответен фактор, преди да провъзгласят еманципацията за ключ към материалния триумф на една страна.Макар и завладяващо, проучването оставя ред незнайни, да вземем за пример за връзката сред благосъстоянието и щастието или за страните изключения – където популацията не е изключително религиозно, за сметка на което и икономическият напредък е най-малък.  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР