По-малко от три седмици преди парламентарните избори коалицията ГЕРБ-СДС запазва

...
По-малко от три седмици преди парламентарните избори коалицията ГЕРБ-СДС запазва
Коментари Харесай

„Тренд“: Коалицията на ГЕРБ води с над 5% на тази на БСП

По-малко от три седмици преди парламентарните избори обединението ГЕРБ-СДС резервира лидерската си позиция пред „ Българска социалистическа партия за България “, като огромни борби се обрисуват както за третото място, по този начин и за влизането в идващото Народно заседание. Това демонстрират резултатите от национално представително проучване на „ Тренд “ по поръчка на „ 24 часа “, извършено измежду 1004 души в интервала 9-14 март.

45% от запитаните сигурно ще гласоподават, 22% се двоумят, а 23% сигурно няма да пуснат бюлетина на 4 април. Социолозите разясняват, че пандемичната обстановка може да се отрази на изборната интензивност и тя може да се окаже дори по-ниска от измерената в изследванията.

Сред деклариралите, че ще се включат във вота огромната част към този момент са наясно кого ще поддържат – 83% против 17%, които не са изцяло сигурни.

Коалицията към ГЕРБ и Съюз на демократичните сили може да разчита на 28,8% поддръжка измежду деклариралите, че ще гласоподават, до момента в който в границите на същата извадка „ Българска социалистическа партия за България “ има 23,6%. „ ИТН “ и Движение за права и свободи са на малко над половин % разлика – 12,7% против 12,1%.

„ Демократична България “ е с 5,9% и съгласно „ Тренд “ е „ сигурен участник “ в идващия парламент, а обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ и Вътрешна македонска революционна организация са на ръба – 4,1% поддръжка и сериозните 4%.

За момента „ под чертата “ са обединението на „ Воля “ и НФСБ, „ Възраждане “ и АБВ с над 1% и „ Републиканци за България “ и „ Атака “ с по 0,8%.

Допълнителни изненади може да дойдат от гласуването с преференция. 38% от деклариралите, че ще гласоподават, показват, че ще пренаредят листата, за която ще пуснат гласа си. 45% ще се доверят на подредбата, спусната от партийните централи.

„ В най-малка степен последователите на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, до момента в който измежду новите обединения като „ Изправи се! Мутри вън “ и „ ИТН “ близо половината от техните симпатизанти заявяват, че ще гласоподават преференциално за избрана персона “, показват създателите на проучването.

Паспорт на проучването: Проведено от ИЦ „ Тренд “ с финансиране от вестник „ 24 часа “. Размер на извадката: 1004 ефикасни изявленията с респонденти на възраст 18+ в интервала 9-14 март 2021 година и представителност за пълнолетното население на страната. Методът е директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “. Максимално допустимата стохастична неточност е 3,1%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР