По-малко от седмица преди изборите нормално върви подготовката. Вчера в

...
По-малко от седмица преди изборите нормално върви подготовката. Вчера в
Коментари Харесай

Инсталирането на машините започна, в петък тръгват към СИК

По-малко от седмица преди изборите обикновено върви подготовката. Вчера в Министерството на електронното ръководство (МЕУ) беше възложен достъп до изходния код, документите и другите софтуерни детайли.

Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева по отношение на идните локални избори, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Инсталирането на машините стартира в склада, то би трябвало да завърши в петък и в петък вечерта да тръгнат към СИК, заяви Матева.

Тя добави, че сега сред ЦИК и ОИК се съгласява транспортният график за доставка на машините, който е препоръчан от изпълнителя.

" Хартиените бюлетини към този момент са в регионалните администрации, надлежно някои от тях към този момент са предадени на общинските администрации и ще бъдат готови към този момент за предаване на СИК, дружно с другите изборни бумаги и материали ", уточни Матева.

Към момента има декларирани и са назначени членове на 12 238 СИК, като от тях в 9082 ще се гласоподава с машини, а в 3156 с хартиени бюлетини.

„ От тези 12 238 досега са назначени 407 преносими СИК. Част от тях са декларирани като такива в болнични и други обществени заведения, и в места за арестувани, само че окончателният брой ще стане явен 48 часа преди изборния ден “, посочи Матева.

Към момента са регистрирани 15 организации за наблюдаващи, от които са регистрирани 1307 наблюдаващи, като 28 октомври е крайният период за подаване на документи за вписване.

Вече изтече и срокът за вписване на социологически организации, като регистрирани са четири, които ще работят с 1149 анкетьори.

Предизборната акция завършва в петък в 24 ч. през нощта. На 28 октомври е денят за размисъл, когато пропагандата е неразрешена от страна на партиите и претендентите, а медиите не би следвало да оповестяват никакви резултати от изследвания, както и данни от предварителни резултати от гласуването в изборния ден.

Изборният ден ще стартира в 7 ч. сутринта и ще продължи до 20 ч. Ако пред изборното помещение има гласоподаватели, изборният ден може да бъде продължен до 21 ч.

„ Използвам случая да припомня на партиите и обединенията, които са регистрирани за присъединяване в изборите, че на следващия ден от 10.30 ч. ще има презентация на софтуера и системата за обработка на резултатите от Информационно обслужване “, сподели Матева и добави, че политическите обединения би трябвало да заявят присъединяване за изпращане на свои представители.

Заместник-председателят на ЦИК изясни, че ключът, с който се подписва всякога софтуерът след довереното създаване се основава от трима членове на ЦИК, като всеки от тях набира собствен код, който знае единствено той. „ Паролата се състои от три елементи, които се набират от трима разнообразни членове на ЦИК, след което всеки един от членовете на ЦИК записва своята част от паролата и го запечатва в плик, който се съхранява в касата на ЦИК и при потребност може да бъде отворен, в това число да бъде употребен в случай че тези членове на ЦИК към този момент не си го спомнят или не са в ЦИК “, добави Матева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР