По-малко от половината престъпления, извършени тази година в страната, са

...
По-малко от половината престъпления, извършени тази година в страната, са
Коментари Харесай

София – с най-голяма престъпност, следвана от Пловдив и Варна


По-малко от половината закононарушения, осъществени тази година в страната, са разкрити. Това сочат междинните резултати на Министерство на вътрешните работи за интервала от 1 януари до 30 септември.

Според формалната статистика от общия брой на закононарушенията - малко над 63 хиляди - разкритите са под 28 хиляди.

Спрямо данните най-голяма част от тях са осъществени в столицата. На второ и трето място се подреждат Пловдив и Варна.

1/4 от всички обири и грабежи в страната са станали в столицата - към 1500. Спрямо данните - половината от домовите обири са осъществени точно в София.

Голям брой обири са регистрирани и в Северозападна България - единствено в Плевен, Враца и Монтана са 364.

Как да предпазим домовете си ?

От уредите за бита до плодовете и зеленчуците. През септември престъпно проявени мъже влизат в дома на Михаил Михайлов и взимат със себе си всичко, което могат да изнесат.

Старите дървени порти и елементарните ключалки са измежду най-предпочитаните измежду крадците. Причината - съгласно специалисти в парцела се влиза за по-малко от минута.

„ Обикновен конфиденциален патрон примерно, той не може да ви защищити, тъй като доста елементарно се манипулира за отключване, доста елементарно се чупи и става за минути влизането. Така нареченото high security - с доста висока степен на сигурност. Патронът е закален със специфичен съединител в средата, който е срещу чупене, срещу изваждане. Трябва да се кърти вратата и то съществено, да се дочупи и ще се чуят крадците до прилежащия блок “, изясни Димитър Петров, притежател на магазин за ключарски услуги.

А от полицията поучават, в случай че видим непознати да се въртят към дома ни и да оглеждат незабавно да подадем сигнал.

„ Реално с това си държание - минаване, оглеждане, стоене в коли, те могат да разсънят някакво съмнение. Има случаи, които жители са подавали подобен сигнал за лица със подозрително държание. Отзовават се патрулките и при инспекция откриват, че тези лица таман са направили закононарушение “, съобщи инсп. Росен Белишки от престъпна полиция.

По данни на полицията тази година има лек растеж в домовите обири спрямо 2021 година С близо 500 пък са по-малко в сравнение с през 2020 година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР